Nepalska policija prošlog je utorka uhitila dvojicu muškaraca i dvije žene u hotelu u kojem su boravili. Uhićeni su bili sudionici jednodnevne kršćanske konferencije za pastore koja se održavala u lokalnoj crkvi, a na kojoj je sudjelovalo još oko 70 polaznika.

Uhićena četvorka je optužena za obraćanje na kršćanstvo, a oduzete su im Biblije i osobne stvari, uključujući novac i prijenosna računala.

Naime, u ovoj je većinski hinduističkoj zemlji prema zakonu donesenom u kolovozu 2018. godine zabranjen prozelitizam i obraćanje. Onima koji se ogriješe o zakon prijeti zatvorska kazna u trajanju do pet godina.

„Nitko ne smije obraćati drugu osobu od njezine vjere ili biti uključen u takvo djelovanje, ili poticati na takvo djelovanje.“

„Nitko se ne smije upuštati u bilo koje djelovanje koje podriva religiju, vjeru ili uvjerenje koje bilo koja kasta, etnička grupa ili zajednica obdržava od vjekovnih vremena ili ju ugrožavati s namjerom ili bez nje da se osobu obrati na bilo koju drugu religiju, ili propovijedati svoju religiju ili vjeru s takvim ciljem“, stoji u nepalskom kaznenom zakonu.

Iako je Nepal od prošle godine član Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, čime se obvezao štititi ljudska prava, uključujući pravo na slobodu vjeroispovijesti, zbog drakonskih zakona, kao i napada na vjerske manjine proteklih godina, mnogi su kršćani napustili zemlju kako bi u miru mogli prakticirati svoju vjeru, upozorava Christian Solidarity Worldwide (CSW).

“Pozivamo Nepal da poštuje prava svih vjerskih manjina na prakticiranje svoje vjere ili vjerovanja kroz bogoštovlje, nauk i praksu”, rekao je osvrćući se na ovaj slučaj izvršni direktor CSW-a Mervyn Thomas.

“Članak 158 Kaznenog zakona ohrabruje državne i nedržavne aktere da uznemiruju i progone nevine ljude koji jednostavno izvršavaju svoje pravo na slobodu vjeroispovijesti. Pozivamo policiju da odbaci sve optužbe protiv ovih kršćana i da ih smjesta pusti na slobodu”, poručio je Thomas.

Ivo Džeba | Bitno.net