Mons. Peter Shao Zhumin, biskup biskupije Yongjia u kineskoj pokrajini Zhejiangu, ponovno je uhićen, godinu dana nakon što je pušten iz pritvora, prenosi UCA News.

S biskupom Zhuminom uhićen je i njegov tajnik vlč. Paolo Jiang Sunian. Uhićeni su ranije ove godine, ali nije bilo vijesti o tomu gdje se nalaze ili jesu li pušteni.

Mediji su izvijestili da je biskupu i njegovom tajniku onemogućeno sudjelovanje na sprovodu pokojnog svećenika Lea Chena Nailianga koji je bio odan Rimu i neistomišljenik s Kineskom komunističkom partijom (CCP).

Mons. Zhumin (59) zaređen je za biskupa koadjutora Yongjie u prefekturi Wenzhouu 10. studenoga 2011. Službu dijecezanskog ordinarija preuzeo je 7. rujna 2016., nakon smrti biskupa Vincenta Zhua Wei-Fanga.

Našao se pod pritiskom vlasti jer njegovo imenovanje nije bilo odobreno od Biskupske konferencije Katoličke Crkve u Kini koju je odobrila država (BCCCC) i Patriotske katoličke kineske udruge (CCPA). Osim toga, dosljedno je odbijao pridružiti se crkvenim tijelima priznatima od vlasti.

Uhićivan je nekoliko puta od 2011. godine. Prije najnovijeg uhićenja, posljednji put bio je pritvoren 7. travnja 2022. da ne bi mogao slaviti obrede Velikoga tjedna i Vazma sa svojim vjernicima.

Prije toga, policija ga je 25. listopada 2021. uhitila zbog „turizma“ i pustila ga dva tjedna kasnije.

Vatikan je 2017. objavio rijetko priopćenje u kojem je izražena velika zabrinutost zbog prisilnog uklanjanja mons. Zhumina iz njegovoga biskupskog sjedišta.

Međutim, njegova se situacija nije poboljšala unatoč potpisivanju Privremenog sporazuma Svete Stolice i NR Kine o imenovanju biskupa 2018. godine, koji je produljen 2022. i 2022.