Biskup Peter Shao Zhumin iz kineskog Wenzhoua uhićen je 2. siječnja, prenosi Asia News.

Biskup Shao zaređen je za biskupa koadjutora s papinskim mandatom 2011., a naslijedio je biskupa Vincenta Zhu Wei-Fanga nakon što je ovaj preminuo u rujnu 2016..

Međutim, zbog odbijanja da se pridruži službenim državnim tijelima koja je vlada nametnula kineskim katolicima, državne vlasti ga nikada nisu priznale. S obzirom na to da stolicu smatraju upražnjenom, kineski vlasti su na čelo biskupije postavile člana Kineske katoličke patriotske udruge, vlč. Ma Xianshija.

To biskupa Shaoa stavlja u ranjiv položaj pa ga se nerijetko pritvara oko praznika, kako bi mu se onemogućilo slavljenje mise na velike liturgijske blagdane.

Tako je i koncem prošle godine priveden tijekom Božića, ali je ponovno uhićen tjedan dana kasnije, nakon što je napisao pismo u kojem se usprotivio promjenama u biskupiji koje je napravio vlč. Ma dok je Shao bio u pritvoru.

Konkretno, biskup je izrazio svoje protivljenje premještajima svećenika u biskupiji, podjeli župa, degradaciji druge lokalne biskupije na župu unutar Wenzhoua i odluci o ređenju bogoslova.

Nakon objave pisma, Shao je prema pisanju Asia Newsa uhićen i nije poznato gdje se trenutno nalazi. Navedeno je da je dobio upute da ponese odjeću za sva godišnja doba, sugerirajući da bi mogao biti u zatvoren na dulje vrijeme.