NEW YORK

U katoličkoj crkvi na Manhattanu otvorena izložba ‘Bog je trans’, nadbiskupija istražuje slučaj

Iz Newyorške nadbiskupije poručili su kako su za izložbu saznali iz medija.

Tino Krvavica
Foto: Snimka zaslona/Twitter, NYPost

Foto: Snimka zaslona/Twitter, NYPost

Katolička župa na Manhattanu je, čini se bez znanja nadbiskupije, organizirala trans izložbu.

Kako je prvi izvijestio New York Post, izložba “Bog je trans” postavljena je uz pokrajnji oltar crkve sv. Pavla kojom upravljaju članovi Misionarske družbe sv. Pavla apostola.

Izložba umjetnice Adah Unachukwu opisuje “queer duhovno putovanje” u tri koraka: Žrtva, Identitet i Zajedništvo/Pričest (engleska riječ ‘Communion’ označava oba pojma, op. nov.)

Prema opisu, slika Žrtve “progovara o potrebi da se napusti stari život i osobnost kako bi se fokusiralo na vlastite duhovne potrebe”.

“Ne postoji đavao, samo prošli ‘mi'”, stoji u opisu.

Identitet – naveden kao djelo koje ostavlja najsnažniji utisak – postavlja pitanje “Kako svetost izgleda” dok Zajedništvo stavlja “Boga i smrtnika na istu razinu”.

Premda će New York Post župu u kojoj su slike postavljene nazvati “vrlo liberalnom”, reakcije su bile podijeljene.

Tako je jedan vjernik istaknuo da “crkva ne bi trebala promovirati ovo”.

“Shvaćam da postoje transrodne osobe. Molim za sve ljude, ali što je previše je previše. Čini se kao da pokušavaju nametnuti svoju agendu drugima. Također, kad je prijatelj pitao svećenika o ovome nisu mu odgovorili. Ne možete staviti ovako nešto na oltar i onda se sakriti. To je ono što crkvu dovodi u nevolju”, istaknuo je.

Osamdesetgodišnja župljanja Cherri Ghosh imala je, s druge strane, puno pozitivnije viđenje izložbe.

“Ne razumijem umjetnost, ali ova crkva je vrlo liberalna, zbog čega ju i volim.”

“Oni su doista u sadašnjosti, dok drugi nisu”, zaključila je Ghosh.

Izložba je nadišla okvire župe i izazvala žustre komentare među katolicima na društvenim mrežama.

Zanimljivo je da su iz Newyorške nadbiskupije poručili kako su za događaj doznali iz medija.

“Nismo imali nikakvih ranijih saznanja o ovome”, poručio je nadbiskupijski glasnogovornik za Newsweek. “Ako su medijski izvještaji točni, to bi mogao biti uzrok za zabrinutost. Istražit ćemo i razgovarati sa župnikom kako bismo dobili više informacija.”

Inače, 2019. Vatikan je, putem tadašnje Kongregacije za katolički odgoj, objavio dokument „Muško i žensko stvori ih: Prema putu dijaloga po pitanju rodne teorije i obrazovanja“ u kojem su kritizirani pokušaji rodne teorije da negira razlike i komplementarnosti između muškaraca i žena, kao i pokušaji da se rod radikalno odvoji od spola.

Sam papa Franjo također je više puta oštro govorio o rodnoj teoriji, nazivajući njezino naučavanje u školama “ideološkom kolonizacijom”.

Objavljeno: 10. svibnja 2023.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.