Arheolozi ponovo provode iskapanja drevne grobnice koju se tradicionalno povezuje s Isusovom primaljom, a koja se nalazi u brdima jugozapadno od Jeruzalema, priopćila je u utorak 20. prosinca izraelska Uprava za starine.

Ukrašeni židovski grobni špiljski kompleks datira otprilike iz prvog stoljeća nove ere, ali su ga lokalni kršćani povezivali sa Salomom, Isusovom primaljom, koja se spominje u apokrifnim spisima. Na tom je mjestu kasnije sagrađena bizantska kapela koja je stoljećima bila mjesto hodočašća i štovanja.

Špilju je 1984. iskopao izraelski arheolog Amos Kloner, a stručnjaci sada na tom lokalitetu ponovno provode istraživanja. Unatoč tome što postoje brojni dokazi da je špilja stoljećima bila kršćansko mjesto hodočašća, nikada nije bila otvorena za javnost. Križevi te natpisi na grčkom i arapskom uklesani u zidove pećine tijekom bizantskog i islamskog razdoblja upućuju na to da je kapela mogla biti posvećena Salomi.

„Hodočasnici bi unajmljivali uljanice, ulazili u špilju, molili, izlazili i vraćali uljanice. Pronašli smo ih na desetke, s prekrasnim ukrasima od biljaka i cvijeća“, rekao je Ziv Firer, voditelj iskapanja, a prenosi AP. „Prema kršćanskoj tradiciji, Saloma je primalja koja je pomagala pri rađanju Isusa“, dodao je. Jakovljeva knjiga, među ranokršćanskim spisima zvanim apokrifi koji nisu uključeni u Bibliju, opisuje Salomu kao osobu koja sumnja u izvještaj o rođenju od djevice te tek kasnije povjeruje, piše Reuters.

U posljednja dva mjeseca arheolozi su iskopali dvorište pred ulazom u špilju od 350 četvornih metara, a u kojem se nalaze rezbarije na kamenu, visoki lukovi, pod od mozaika i ostaci uljanih lampi, navodi Times of Israel.

Vjerojatno se, prije nego što je postalo sveto mjesto za kršćane, prvotno radilo o židovskoj grobnoj špilji imućnije obitelji. Prva prostorija datira iz razdoblja Drugog hrama, koje se proteže od 6. stoljeća prije Krista do 70. godine. U njoj se nalazi nekoliko komora s više grobnih niša uklesanih u stijene i razbijene kosturnice, što ukazuje na židovski običaj pokopa. U tijeku su radovi na otvaranju špilje za javnost.