Ime Zerubabel, nadimak biblijskog sudca Gideona, pronađeno je ispisano tintom na krhotinama keramike. Riječ je o artefaktu koji je datiran u doba Knjige o sudcima, što ga čini prvim čvrstim dokazom u prilog biblijskom tekstu.

Prema pisanju Times of Israela, rijetki natpis datiran je u 1100. godinu prije Krista. Tri krhotine keramike pridružuju se samo nekolicini drugih primjera natpisa iz tog doba. Arheološki tim je primijetio kako je moguće da je natpis nepotpun budući da se nalazi na lomljenoj keramici. Ipak, vjeruju kako je Zerubabel najlogičniji prijevod.

U intervjuu za isti medij, prof. Christopher Rollston sa Sveučilišta George Washington, koji je dešifrirao natpis, kazao je kako je riječ Yeruba’ala (Zerubabel) najlogičnija i najrazumnija te ju smatra sasvim konačnom. “Dodao bih kako je ovaj tekst dobro poznat i lijepo potvrđen, tako da ga možemo pročitati s preciznošću”, istaknuo je.

Znanstvenici su primijetili da, iako je keramika označena njegovim nadimkom, ne znaju je li Gideon zapravo posjedovao vrč. To se moglo odnositi na nekog drugog Zerubabela jer je naziv tada bio u uporabi. Bez obzira na to, otkriće objavljeno u Jeruzalemskom časopisu za arheologiju značajno je u potkrjepljivanju Biblije.

Arheolozi Yossef Garfinkel i Sa’ar Ganor objasnili su važnost ovog drevnog otkrića. “Kao što znamo, postoji znatna rasprava o tome odražava li biblijska tradicija stvarnost i je li vjerna povijesnim sjećanjima iz vremena sudaca i vremena Davida. Ime Zerubabel pojavljuje se u Bibliji samo u razdoblju sudaca, no sada je otkriveno i u arheološkom kontekstu, u sloju koji potječe iz tog razdoblja”, naznačili su.

Prije ovog otkrića bilo je oskudnih primjera natpisa iz ove regije i doba, a arheološki tim vjeruje kako bi ovaj artefakt mogao pomoći u razumijevanju prijelaza iz kanaanske u izraelsku i judaitsku kulturu.