Krvava košulja koju je bl. Rosario Livatino, katolički odvjetnik i sudac, nosio na dan kad je ubijen, sada se čuva kao relikvija te je sa Sicilije donesena u Rim kako bi od 13. do 21. siječnja bila privremeno izložena za štovanje.

Košulja koju je nosio bl. Rosario Livatino kada ga je ubila mafija na Siciliji 1990. izložena je bila u crkvama i vladinim zgradama u Rimu, prenosi CNA.

Livatino je beatificiran 2021. u Agrigentu na Siciliji, nakon što ga je papa Franjo proglasio mučenikom zbog njegove smrti 21. rujna 1990., u dobi od 37 godina.

Vozeći prema zgradi suda u Agrigentu gdje je radio kao sudac, u Livatinov je automobil udarilo drugo vozilo i izbacio ga s ceste. Dok je mladi sudac bježao iz slupanog auta u polje, brutalno je upucan u leđa, a zatim je dodatnim hicima ubijen.

Krvava košulja koju je katolički odvjetnik i sudac nosio tog dana sada se čuva kao relikvija.

U Rim je dopremljena 13. siječnja te je svečano izložena na štovanje u nekoliko katoličkih župa i sveučilišta, kao i u Talijanskom parlamentu, zgradi Vrhovnog suda, Vrhovnom sudbenom vijeću, Ministarstvu milosti i pravde te Općini Rim.

Od 18. do 19. siječnja košulja je bila u katoličkoj crkvi unutar sjedišta talijanske financijske policije, gdje su zapovjednik general Andrea De Gennaro i nadbiskup Santo Marcianò, voditelj Vojnog ordinarijata za Italiju, sudjelovali na konferenciji na temu Livatino, hodočasnik pravde i vjere.

U petak je crkva San Salvatore in Lauro dočekala relikviju na nekoliko sati ceremonijom i misom koju je slavio kardinal Dominique Mamberti, prefekt Vrhovnog suda vatikanske Apostolske signature.

Posljednja postaja na putovanju relikvije bila je 21. siječnja u bazilici Svete Marije od Anđela i Mučenika, crkvi iz 15. stoljeća sagrađenoj unutar ruševina frigidarija (prostorija za kupanje u hladnoj vodi, op.prev.) Dioklecijanovih Rimskih termi.

Blaženi Rosario Livatino radio je kao tužitelj na Siciliji baveći se slučajevima kriminalnih aktivnosti mafije tijekom 1980-ih. Suočio se s onim što su Talijani kasnije nazvali „Tangentopoli“, korumpiranim sustavom mafijaškog mita i potkupljivanja u domenu javnih poslova.

U dobi od 37 godina služio je kao sudac na sudu u Agrigentu, gdje se prema optuženima uvijek odnosio ljubazno.

Livatino je također bio poznat po snažnoj privrženosti i poznavanju Svetoga pisma. Nakon njegove smrti, u njegovu uredskom stolu, gdje je uvijek držao raspelo, pronađena je Biblija puna zabilješki.

Hodočašće Livatinove relikvije u Rim slučajno se poklopilo s uhićenjem jednog od najtraženijih talijanskih mafijaša, Mattea Messine Denara, 16. siječnja.

Messina Denaro, ozloglašeni boss povezan sa sicilijanskom mafijaškom skupinom Cosa Nostra, uhićen je u Palermu nakon gotovo tri desetljeća skrivanja.