Prema novom zakonu koji je prošlog tjedna izglasan u Irskoj, svećenici bi mogli biti zatvoreni ili novčano kažnjeni ako budu slavili mise s pukom tijekom restrikcija vezanih za sprječavanje širenja pandemije.

Na ovu je činjenicu upozorio zastupnik u irskom parlamentu Michael McNamara, koji je ujedno predsjednik parlamentarnog odbora za borbu protiv bolesti COVID-19, prenosi Tablet.

Zastupnik McNamara svoje je bojazni izrazio u Donjem domu irskog parlamenta tijekom rasprave o restrikcijama koje bi trebale biti na snazi od 9. studenog 2020. do 9. lipnja 2021.

Osmi članak novih odredbi zabranjuje različita okupljanja, uključujući ona vjerska, s iznimkom samo za sprovode.

Kršenje odredbi za sobom povlači kazne od novčanih do zatvorskih za prekršitelje, poput svećenika koji bi služili mise s okupljenim pukom.

Obraćajući se ministru zdravstva Stephenu Donnellyju, zastupnik McNamara je upitao: “Hoće li Vlada poslati policiju na svećenike koji se odluče slaviti misu? Ako Vlada razmišlja o tome, imam reći samo jednu riječ: ‘Nemojte.’”

Iako je ministar odgovorio kako nikakve kazne nisu propisane za vjerske obrede, McNamara je ukazao na odredbu prema kojoj je ljudima zabranjeno napuštati domove bez opravdanih razloga u koje nije uključena i misa s pukom, što znači da su svećenici podložni propisanim kaznama.

Vlč. Michael Toomey, upravitelj dviju irskih župa, iskazao je zabrinutost zbog novih mjera. “Prema novim ograničenjima vezanim za COVID-19 koja su postala dio zakona, sada mogu biti novčano kažnjen, zatvoren, ili oboje, ako održim misu s pukom”, kazao je Toomey.

Prema tumačenju Iona Institutea, nove kazne primjenjuje se na sve vjerske službenike koji održe javni čin bogoštovlja, a ne samo na svećenike.

Ustvrdili su kako su nove mjere “drastične, drakonske i neprihvatljive”, dodavši da su Irska i Wales jedina mjesta u Europi u kojima je obustavljeno bogoštovlje.

U nastavku rasprave u parlamentu, ministar zdravstva je kazao kako će raspraviti pitanje zabrane vjerskih okupljanja s Kriznim stožerom javnog zdravstva koji upravlja COVID-19 krizom u Irskoj.

Protiv novih mjera u Irskoj istupilo je 260 vjerskih službenika iz Katoličke Crkve i protestantskih zajednica objedinjenih pod nazivom “Irska Crkva zajedno”. U svom pismu irskom premijeru Micheálu Martinu poručili su kako je sada važnije nego ikada da crkve ostanu otvorene.

“Kada ljudi gube poslove, u strahu od budućnosti i boreći se kako bi osigurali sredstva za život, trebaju utjehu, nadu i podršku koja se nalazi u zajednici vjernika”, napisali su vjerski predstavnici. Dodali su kako je sloboda bogoštovlja “sveto i od Boga dano pravo koje bi Vlada trebala poštivati”.