Međudenominacijska kršćanska inicijativa Persecution Relief izvijestila je da je progon kršćana u Indiji porastao za više od 40 % u prvoj polovici 2020., objavio je 30. srpnja Vatican News.

Inicijativa Persecution Relief objavila je polugodišnje izvješće s pojedinostima o progonu kršćana u Indiji. Podaci očituju „vrlo lošu sliku“ o vjerskim slobodama u zemlji.

„Zločini iz mržnje protiv kršćana porasli su za upozoravajućih 40.87 %“, piše u izvješću. Porast je zabilježen unatoč tromjesečnoj karanteni i restriktivnim mjerama u cijeloj zemlji. Inicijativa je zabilježila 293 protukršćanska incidenta u prvih 6 mjeseci 2020.

Među njima je 6 ubojstava. Dvije žene su silovane i ubijene zbog vjere. Druge dvije žene i 10-godišnja djevojčica silovane su zbog odbijanja odricanja kršćanstva.

Uttar Pradesh „ostala je najneprijateljskija prema kršćanima među indijskim saveznim državama“, ističe se u izvješću. U njoj su zabilježena 63 zločina iz mržnje. U državi Tamil Nadu zabilježeno je 28 slučajeva, među kojima i požar u lipnju u kojemu je jedna crkva izgorjela do temelja.

Shibu Thomas, utemeljitelj Persecution Reliefa, rekao je za UCA News da slučajevi progona kršćana postaju sve učestaliji. Ustvrdio je kako su prikupljeni podaci samo „vrh ledenog brijega“. „Mnogi ljudi ne prijavljuju jer se boje odmazde zlostavljača i administrativnog aparata“, istaknuo je.

Širenje vjerske netrpeljivosti prema sićušnoj kršćanskoj manjini koja čini samo 2,3% od ukupne indijske populacije od 1,3 milijare pokazuje rast ideologije hinduističkog nacionalizma, upozorio je Thomas.

Ipak, u izvješću piše da „ima nade jer Bog gleda na ovaj blagoslovljeni narod, a kršćanska manjina u Indiji na koljenima moli za trenutno stanje“, objavio je Vatican News.