Svećenicima koji služe u Canberri, glavnom gradu Australije, uskoro će biti nametnuto da odaju ispovjednu tajnu kada se radi o grijesima vezanim za zlostavljanje djece.

Odluka je to koju su podržale sve tri stranke Zakonodavnog zbora Teritorija australskoga glavnog grada, iako su dva predstavnika iz redova liberala izrazila svoju zabrinutost u vezi s donošenjem ovog zakona.

Jedan od njih, Andrew Wall, rekao je kako prisiljavanje na kršenje ispovjedne tajne “značajno utječe na pojedinčevu slobodu udruživanja, slobodu izražavanja i vjerska prava”.

Njegov stranački kolega, Vicki Dunne, istaknuo je kako “treba stati i dva puta razmisliti prije nego što se izglasa ovaj zakon koji od katoličkih svećenika traži da prekrše ispovjednu tajnu”, budući da bi, podsjeća Dunne, kršenje tajne za svećenike značilo automatsku ekskomunikaciju, a ujedno bi potkopalo povjerenje u „sveti sakramentalni i nepovredivi ritual“. To povlači za sobom da bi mnogi svećenici radije prekršili zakon, negoli ispovjednu tajnu, smatra Dunne.

Crkva je već ranije bila obavezna držati se pravila o prijavljivanju bilo kakvih sumnjivih radnji vezanih uz djecu koje bi se pojavljivale u sklopu pružanja obrazovanja, zdravstvene skrbi ili brige za djecu, što je ona i podržavala, no od 31. ožujka 2019. ova će se obaveza protegnuti i na ispovijed.

Otac Alexander Lucie-Smith već je ranije izrazio svoje protivljenje mogućnosti ovakve odluke napisavši: “Ako svećenici budu obvezni prijaviti policiji što su čuli u ispovijedi, bez suglasnosti pokajnika, jedna je stvar sigurna: nitko više neće htjeti ispovjediti taj grijeh.”

“Ispovjedna tajna postoji s razlogom”, nadodao je otac Lucie-Smith, naglasivši kako je njezino čuvanje “jedna od stvari zbog koje bi svi svećenici koje znam bili spremni otići u zatvor”.

Nadbiskup Canberre, Christopher Prowse, dijeli ovo mišljenje. U svojem je tekstu za Canberra Times izrazio stav da bi prisiljavanje svećenika na kršenje zavjeta šutnje narušilo povjerenje vjernika pri ispovijedanju drugih grijeha, a prema njegovu uvjerenju i iskustvu, na ispovijed dolaze pokornici koji se kaju za svoje grijehe, dok pedofili koji čine stravične grijehe ne dolaze prijaviti sami sebe.

“Nažalost, kršenje ispovjedne tajne neće spriječiti zlostavljanje i neće pomoći u našim nastojanjima da poboljšamo sigurnost djece u katoličkim institucijama. Pozivamo predsjednika Vlade da dopusti katoličkoj zajednici uključivanje u razgovor oko ove teme kako bismo mogli biti dio rješenja”, zaključio je nadbiskup.

Ivo Džeba | Bitno.net