Kraljevska komisija Australije zatražila je od državnih vlasti da kazneno procesuiraju svećenike koji policiji ne prijave slučajeve seksualnog zlostavljanja maloljetnika o kojima su saznali u ispovjedaonici.

Riječ je o jednoj od 85 preporuka promjene pravnog sustava koje je Kraljevska komisija, zadužena za istragu slučajeva seksualnog zlostavljanja djece (pred kojom je svjedočio i australski kardinal George Pell, također optužen za zlostavljanje maloljetnika), objavila u ponedjeljak.

Premda u izvješću pohvaljuju činjenicu da je ispovjedaonica “forum u kojem su katolička djeca otkrila da su seksualno zlostavljana te u kojem su svećenici priznali zlostavljanja”, ipak nadodaju kako se “pravo na prakticiranje religijskih uvjerenja mora prilagoditi obvezi civilnog društva da osigura sigurnost za sve, a osobito sigurnost djece od seksualnog zlostavljanja”.

Kako piše Guardian, jedna od brojnih žrtava svećeničkog zlostavljanja u Australiji, Stephen Woods, izjavio je kako su “žrtve uvijek tvrdile da ne postoji nijedan logičan razlog zbog kojeg bi zlostavljanje djece trebalo ostati skriveno”.

“Radi se o jednoj od najgnjusnijih kriminalnih radnji koje možete zamisliti, a da religija tvrdi kako je njihovo pravo da to taje je najodvratniji argument. To je nemoralno.”

Nadbiskup Melbournea, Denis J Hart, je pak izjavio kako svećenici moraju prijaviti vlastima svako zlostavljanje djece za koje saznaju, ali izvan ispovjedaonice.

“Ispovijed u Katoličkoj Crkvi je duhovni susret s Bogom preko svećenika. Radi se o temeljnom pravu u sklopu religijske slobode te ga takvim prepoznaju australski zakoni, kao i zakoni drugih zemalja. Tako mora ostati i ovdje.”

Podsjećamo, Crkva najstrože brani odavanje ispovjedne tajne te ju je svaki ispovjednik dužan čuvati do svoje smrti.

Tako Kanon 983. Zakonika kanonskog prava Katoličke Crkve glasi:

Sakramentalni je pečat nepovrediv; stoga ispovjednik ne smije ni riječima ni na drugi način ni zbog bilo kojeg razloga nikako odati pokornika.

U slučaju izravnog otkrivanja ispovjedne tajne svećenik se kažnjava izopćenjem latae sententiae, koje može opozvati samo Sveta Stolica.

Međutim, osim što se protivi kanonskom pravu, preporuka koju je uputila Kraljevska komisija ima i jednu drugu manu. Otac Alexander Lucie-Smith, koji je za Catholic Herald komentirao cijeli slučaj, tako piše:

“Ako svećenici budu obvezni prijaviti policiji što su čuli u ispovijedi, bez suglasnosti pokajnika, jedna je stvar sigurna: nitko više neće htjeti ispovjediti taj grijeh.”

“Ispovjedna tajna postoji s razlogom”, nadodao je otac Lucie-Smith, naglasivši kako je njeno čuvanje “jedna od stvari zbog koje bi svi svećenici koje znam bili spremni otići u zatvor”.

Ipak, kako zaključuje, postoji nešto što ispovjednici u takvim situacijama mogu i moraju napraviti.

“Svi bi svećenici trebali nagovoriti prijestupnike da se predaju policiji te da potraže profesionalnu pomoć. Svi svećenici trebali bi nagovoriti žrtve da potraže nekoga s kim će razgovarati izvan ispovjedaonice te traže pomoć osoba na vlasti.”

Slična situacija prije nekoliko je godina zadesila i jednog hrvatskog svećenika, Željka Gruberovića. Naime, velečasni Gruberović, koji je tada služio u američkoj saveznoj državi New Jersey uvjerio je jednu vjernicu da prizna vlastima kako je lažno optužila čovjeka za silovanje. Pri tome, Gruberović nije ni jednog trenutka odao ispovjednu tajnu.

Njegov potez tom su prilikom pohvalile i crkvene vlasti.

Tino Krvavica | Bitno.net