Od sljedeće godine u Kosturnici Sedlec, poznatoj i kao “Crkva kostiju”, selfiji više neće biti dobrodošli.

Kako javlja češka novinska agencija CTK, a prenosi Washington Post, cilj je obuzdati porast neprimjerenih i uvredljivih fotografija.

Kosturnica Sedlec nalazi se Kutnoj Hori, a jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Češkoj. Prema procjenama, u prostoru smještenom ispod grobljanske crkve Svih svetih položene su kosti između 40 000 i 70 000 osoba. Mnoge kosti dio su dekoracije ili namještaja kapele, poput poznatog lustera od kostiju.

Radka Krejčí, koja vodi organizacijski odbor župe Kutná Hora – Sedlec, istaknula je kako se turisti “često ne ustručavaju manipulirati kostima kako bi napravili što zanimljiviju fotografiju”.

Njezine riječi potvrdio je i Eric Chao, turist s Tajvana, koji je nedavno posjetio kapelu.

Chao je tako svjedočio prizoru drugog turista koji je fotografirao sebe kako liže jednu od lubanja u kapeli.

“Da budem iskren, smatram kako je nužno da mjesta poput ovoga uvedu zabranu fotografiranja kako bi spriječile turiste u pravljenju podrugljivih slika. Kapela je malen prostor. Ako se zabrani fotografiranje, to bi moglo pomoći i turističkom prometu, a fotografi bi mogli istinski uživati u trenutku umjesto da razmišljaju samo kako napraviti što bolje fotografije”, prenosi njegove riječi Washington Post.

Tino Krvavica | Bitno.net