U brazilskom gradu São Miguelu Arcanju započela je gradnja kipa posvećenog svetom Mihaelu arkanđelu, koji će prema riječima njegovih graditelja biti najviši kršćanski kip na svijetu.

Zajedno s postoljem sveti Mihael trebao bi dosezati 57 metara, čime bi za jedan metar nadvisio kip svete Rite smješten u brazilskom Santa Cruzu.

Kip koji je u izgradnji bit će dio vjerskog kompleksa nazvanog “Arkanđelova špilja”. Prema pisanju Aleteie, projekt uključuje i prostor za misu s 12 000 sjedećih mjesta, ispovjedaonice, marijansku špilju, prostor za svijeće, muzej sakralne umjetnosti, prostor za molitvu i auditorij, kao i praktičnu infrastrukturu kao što su restoran i parking.

Kao nadahnuće za ovaj projekt poslužilo je talijansko svetište Monte Gargano u kojem se arkanđeo Mihael, navodno, ukazao četiri puta.

“U listopadu prošle godine uspostavljeno je partnerstvo s Monte Garganom. Postali smo sestrinske crkve. Predstavili smo im projekt i jako im se svidio! Ideja je dovesti Monte Gargano u Brazil”, rekao je župnik i rektor bazilike svetog Mihaela Arkanđela vlč. Márcio Giordany Costa de Almeida.

Vlč. Almeida kaže kako izgradnjom cijelog svetišta planiraju mjesto pretvoriti u nacionalno središte štovanja svetog Mihaela.

“Bit će veliko ohrabrenje za štovatelje svetog Mihaela moći biti ovdje u gradu koji je on posvetio, moći moliti pred njegovim nogama i moći živjeti ovo iskustvo odlaska na Monte Gargano u Brazilu”, rekao je.

Ukupna vrijednost projekta je preko 5,2 milijuna dolara, a financirat će se donacijama vjernika i privatnih tvrtki. Kip je djelo umjetnika Markusa Moure, koji je radio na kipu Krista Zaštitnika Encantada u Rio Grande do Sulu.

Inače, prema lokalnoj usmenoj tradiciji, arkanđeo Mihael ukazao se u São Miguelu godine 1932. tijekom Konstitucionalističke revolucije, kako bi razdvojio zaraćene vojske i javio im da je rat završio.