U bombardiranju Gaze poginuo je Caritasov djelatnik Issam Abedrabbo, prenijela je vijest u utorak, 21. studenog 2023. Caritasova međunarodna mreža, izvijestio je Hrvatski Caritas.

Issam Abedrabbo bio je farmaceut koji je u Zdravstvenom centru Gaze djelovao od 2019. godine. Podrijetlom iz područja Remal u gradu Gazi, Issam je tražio sklonište u mjestu Nusriat u Wadi Gazi – mjestu koje je trebalo biti sigurna zona.

Tridesetpetogodišnji udovac i otac troje djece, izgubio je  život u bombardiranju, u kojem su poginula i njegova dva sina. Preživjela je njegova trogodišnja kći. Bombardiranjem nije bila pogođena samo Issamova uža obitelj; u istoj su zgradi živjeli brojni civili, među njima i njegova majka, sestre i brat. Svi su poginuli. Ostali članovi šire obitelji i stanari uništene zgrade još uvijek su zatočeni pod ruševinama.

„U ovim teškim trenucima Caritasovi djelatnici u Hrvatskoj svojim se molitvama pridružuju molitvama za sve pogođene obitelji koje su u ratu izgubile svoje najdraže“, poručili su iz Hrvatskog Caritasa.

Podsjećamo, sukob Izraela i palestinskog Hamasa započeo je 7. listopada, iznenadnim upadom palestinskih vojnih skupina na jug Izraela. U Hamasovu napadu na vojne i civilne ciljeve – među kojima je u svijetu najsnažnije odjeknuo napad na glazbeni festival Supernova Sukkot Gathering – stradalo je, prema procjenama, 800 civila te 200 izraelskih vojnika, a još 240 zarobljeno je i odvedeno u Gazu.

Izrael je odgovorio snažnim raketnim napadima te vojnom invazijom na Pojas Gaze. Procjenjuje se da je na tom teritoriju stradalo više od 13 tisuća osoba, a tijekom raketnih napada pogođeni su brojni civilni, javni i vjerski objekti, među kojima katolička škola te zgrada Grčke pravoslavne Crkve.

Papa Franjo: Narodi Palestine i Izraela zaslužuju mir

Papa Franjo objavio je danas videoporuku u kojoj potiče vjernike na molitvu za Ukrajinu i Svetu Zemlju, javlja Vatican News.

“Svi osjećamo bol ratova. Znate da su od kraja Drugoga svjetskog rata ratovi bjesnili u raznim dijelovima svijeta. Kada su daleko možda ih ne osjećamo tako snažno. Dva su rata vrlo blizu i potiču nas da reagiramo: Ukrajina i Sveta zemlja”, poručio je Sveti Otac, dodavši: “To što se događa u Svetoj zemlji vrlo je ozbiljno.”

“Palestinski narod, narod Izraela, imaju pravo na mir, imaju pravo živjeti u miru; dva bratska naroda.”

“Molimo kako bi se sporovi riješili dijalogom i pregovorima, a ne s mnoštvom mrtvih na obje strane. Molim vas, molimo za mir u Svetoj zemlji.”