Biskup Earl Fernandes iz biskupije Columbus objasnio je u razgovoru za Vatican News da je zahvaljujući pastoralnom radu i molitvi prošle godine u bogoslovno sjemenište ušlo 16 novih mladića. Ove godine biskupija očekuje još najmanje desetak novih kandidata, izvijestio je 20. ožujka Vatican News.

„Kada sam postavljen za biskupa, prije gotovo dvije godine, u našoj biskupiji nije bilo svećeničkih ređenja. Na kraju svog biskupskog ređenja, našalio sam se s okupljenima da će ove godine biti zaređeno više biskupa nego svećenika.“ Biskup Earl Fernandes iz biskupije Columbus u Sjedinjenim Američkim Državama, smiješi se dok se za Vatican News prisjeća ove anegdote. Smiješi se i što se u nepune dvije godine situacija potpuno promijenila: zahvaljujući pastoralnom trudu i molitvi lani je u bogoslovno sjemenište ušlo 16 mladića, a ove godine se u biskupiji, koja osjeća i povećanje broja vjernika, očekuje barem još desetak mladih kandidata.

Dijalozi i obnove s mladima

„Odabrali smo pomno mlade svećenike koji će se jednom mjesečno sastajati s mladićima i djevojkama s tog područja, kako bi im pomogli razlučiti njihov poziv za biskupijsko svećeništvo ili redovnički život i čitali knjigu Bretta Brannana To Save a Thousand Souls: A Guide for Discerning a Vocation to Diocesan Priesthood (Spasiti tisuću duša: Vodič za razlučivanje poziva za dijecezansko svećeništvo)“, objasnio je biskup Fernandes.

Organizirana su i predavanja pod nazivom Quo vadis? za srednjoškolce. „Mladi provode tri dana u molitvi, slušajući svjedočanstva, razgovarajući sa svećenicima koji razumiju što je svećenička formacija, ali i uživaju u bratstvu kako bi doživjeli da ono obuhvaća mnogo više od molitve, učenja i rada. I to je urodilo mnogim plodovima“, nastavio je u razgovoru biskup, ponavljajući važnost molitve svih u biskupiji: „Neprestano potičemo na molitvu i post za zvanja“.

Biskup Earl Fernandes prvi je američki biskup indijskog podrijetla koji služi u biskupiji latinskog obreda u Sjedinjenim Američkim Državama i prva je tamnoputa osoba koja je postala biskupom biskupije Columbus. Od lipnja 2022. Fernandes je također najmlađi dijecezanski ordinarij u SAD-u.

Papino ohrabrenje

Promatrajući poruku za 61. svjetski dan molitve za zvanja, objavljenu 19. ožujka, na svetkovinu svetog Josipa, biskup Fernandes istaknuo je da je „Josip bio jednostavan čovjek, suprug, hranitelj, koji je odgovorio na Gospodinov poziv. Tako i mi imamo mnogo svećenika koji govore da Gospodinu, posvećujući svoje živote služenju, darivanju, nudeći ljudima nadu, nadu koja proizlazi iz euharistije, nadu koja proizlazi iz oproštenja.“

„Ideja je da bi oni, poput apostola, trebali naviještati radost evanđelja“, zaključio je mladi biskup Columbus. „Iskreno se nadamo da naši sjemeništarci imaju istinski misionarski poticaj, kako bismo mogli biti Crkva na kakvu nas poziva Sveti Otac Franjo: Crkva koja izlazi“.