U Berlinu je danas svečano položen kamen temeljac za međureligijski objekt pod nazivom House of One, koji će pod istim krovom smjestiti crkvu, džamiju i sinagogu, javlja HINA.

Na otvaranju gradnje bio je i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble. Kazao je kako House of One ima zahtjevan teološki zadatak “bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive”.

“To je mjesto otvorenosti i tolerancije”, dodao je Schaeuble te istaknuo potrebu razvijanja dijaloga među religijama uslijed “antisemitskih ispada” u Njemačkoj tijekom antiizraelskih prosvjeda posljednjih tjedana

Projekt House of One nastao je na inicijativu predstavnika triju religija: protestantskog pastora Gregora Hohberga, imama Osmana Örsa i rabina Andreasa Nachama.

Foto: House of One / Paulus Ponizak

Lokacija budućeg objekta je značajna jer će biti izgrađen na mjestu gdje je stajala crkva sv. Petra sagrađena u 13. stoljeću, a srušena tijekom Drugog svjetskog rata. Riječ je o prvoj crkvi na području Berlina.

“Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gdje je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički pogledati prema budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vjere. Tu će biti sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom”, izjavio je pastor Hohberg.

Rok za izgradnju objekta je u 2025. godini, a trebao bi biti visok 40 metara. Planirani troškovi izgradnje iznose 43,5 milijuna eura i većim dijelom su osigurani. Osim crkve, sinagoge i džamije pod zajedničkim krovom će biti i zajednička dvorana za susrete koja će se nalaziti u središtu građevine.

Kako prenosi Deutsche Welle, u Centralnoafričkoj Republici i Gruziji već postoje planovi za slične projekte, zasnovane na berlinskom modelu.