Patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije primio je 28. listopada u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu prefekta Dikasterija za promicanje jedinstva kršćana i supredsjedatelja Teološke komisije za dijalog između Pravoslavne Crkve i Rimokatoličke Crkve kardinala Kurta Kocha, objavljeno je na mrežnim stranicama SPC.

Uz patrijarha bili su članovi Svetoga arhijerejskog Sinoda crnogorsko-primorski mitropolit Joanikije, bački episkopi Irinej i zvorničko-tuzlanski episkop Fotije. U kardinalovoj pratnji bili su beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simón Bolívar Sánchez Carrion, tajnik za Istočne Crkve u Dikasteriju za promicanje jedinstva kršćana preč. Jaromir Zadrapa i tajnik beogradskog nadbiskupa vlč. Mihael Sokol.

U razgovoru vođenom u duhu kršćanskog razumijevanja, sugovornici su istaknuli kako nastavak dijaloga i daljnje unapređenje suradnje između Pravoslavne i Rimokatoličke Crkve otvara mogućnost još jačeg i dosljednijeg svjedočenja evanđeoskih vrijednosti, nužnih današnjem svijetu, a posebno Europi.

Budući da donedavno kao metropolit, a sada kao administrator, upravlja Eparhijom zagrebačko-ljubljanskom, patrijarh Porfirije upoznao je gosta sa zajedničkim nastojanjem da Srpska pravoslavna Crkva i Rimokatolička Crkva u Hrvatskoj i Sloveniji uspostave i unaprijede međusobnu suradnju evanđeoskim temeljima za dobro svih.

Kardinal Koch prenio je patrijarhu pozdrave i najbolje želje pape Franje te pozitivne ocjene njegova djelovanja u Hrvatskoj, posebno ističući poruke koje je uputio tijekom nedavnog posjeta Vukovaru. Sugovornici su istaknuli važnost molitve, posebice molitve za mir i molitve jednih za druge. Patrijarh Porfirije je, govoreći o ranijim susretima s papom Franjom, zamolio kardinala Kocha da Papi prenese njegove osobne pozdrave i veliku zahvalnost Srpske pravoslavne Crkve na stavu Svete Stolice o Kosovu i Metohiji.

Episkop Irinej i nadbiskup Hočevar upoznali su gosta s desetljećima dugom uspješnom suradnjom dviju Crkava u Republici Srbiji. Episkop Irinej, govoreći o ozbiljnim problemima koje Crkve i vjerske zajednice u Srbiji imaju u ostvarivanju zakonom utvrđenog prava na izvođenje nastave vjeronauka u državnim školama, kao i o suradnji dvaju Crkava u procesu vraćanja oduzete im imovine, istaknuo je kako se SPC, zastupajući jednakost svih prava, drži načela da od države i društva ne traži ništa što je pravedno i zakonito, a da to ne traži i za Rimokatoličku Crkvu, Crkve reformacije, Islamsku i Židovsku zajednicu.

Arhijereji SPC posebno su istaknuli izvanrednu bratsku suradnju s nadbiskupom Hočevarom tijekom svih godina njegova službovanja u Beogradu.

Metropolit Joanikije je govorio o namjeri da, već od samih početaka službe, pokrene intenzivniji dijalog i suradnju s Rimokatoličkom Crkvom u Crnoj Gori, na načelima koje SPC primjenjuje u Srbiji, s namjerom da na osnovu temeljnih ugovora koje obje Crkve imaju s državom, ostvaruju i druga prava koja im pripadaju, osobito izvođenje vjeronauka u državnim školama i restitucija.

Kardinal Koch istaknuo je da je pitanje katehizacije vrlo važno za obje Crkve, da je od ključnog i vitalnog interesa za buduće naraštaje. Na kraju razgovora potvrđena je nužnost unaprjeđenja dijaloga dviju Crkava kako na sveopćoj tako i na lokalnoj razini.

Nakon prijema u Patrijaršijskom dvoru patrijarh Porfirije poveo kardinala Kocha i njegovu pratnju u obilazak hrama Svetog Save, navodi se na mrežnim stranicama SPC.