Lego kockice obilježile su djetinjstvo milijuna djece diljem svijeta, ali mnogi ne znaju da je njihov tvorac bio vjernik i svoj rad na njihovom stvaranju predavao Bogu.

Ole Kirk Christiansen rođen je u Danskoj 1891. godine kao deseto dijete svojih roditelja. Njegova majka, Kirstine, u svom je dnevniku ukratko opisala njihov obiteljski život kao “skroman, ali sretan, s povjerenjem u Božju milost”, prenosi Aleteia.

S 24 godine Ole je otvorio svoju vlastitu stolarsku radionicu, te nakon toga upoznao svoju suprugu Kristine Sørensen s kojom je dobio četvero djece.

Uz vjeru i naporan rad, život kreatora Lego kockica pratile su i brojne kušnje. Kada je imao 33 godine njegovu kuću i radionicu zahvatio je požar, pa je Ole morao pronaći novi dom za svoju obitelj i obnoviti svoju radionicu.

Velika depresija ranih 30-ih zadala je Oleu novi veliki udarac jer je ostao bez prihoda, a nakon nagle smrti supruge koja je preminula s 40 godina ostao je udovac.

Ipak, nije odustajao od života i rada, pa je uz pomoć druge supruge Sofije ponovno pokrenuo svoju radionicu u kojoj je 1932. počeo izrađivati igračke koje će kasnije postati slavne Lego kocke.

U početku su bile izrađivane od drva, a na plastiku je prešao tek 1949. godine. U svojim je memoarima novu profesionalnu priliku za rad nazvao “Božjim darom”.

Proizvodnja je prerasla u uspješan obiteljski posao, sve dok nije otvorio tvornicu za proizvodnju Lego kockica. Tada je Olea pogodila nova nesreća o kojoj je zapisao:

“U tri sata ujutro, jedan od mladih ljudi koji su radili u trgovini ušao je u moju kuću i povikao: ‘Tvornica gori!’ Ova vijest bila je srceparajuća. Zastao sam na trenutak da kleknem pred Bogom. Ponavljao sam svoju zahvalnost Onome koji sve zna i to mi je dalo duševni mir i spokoj.”

Unatoč velikim gubicima Ole je uspio obnoviti tvornicu te već sljedeće godine zaposliti 40 ljudi. Kao šef svoje tvrtke, svjedočio je svoju vjeru vodeći jutarnju molitvu sa svojim zaposlenicima. Osim toga, svakom je zaposleniku dao primjerak Knjige psalama s logotipom Lega.

Prisjećajući se svojega oca, njegov sin Gotfryd je zapisao: “Uvjeren sam da je vjera u Boga, koja se očitovala u svemu što je činio, mojem ocu pomogla da se nosi s tugom i teškoćama koje je proživljavao. Njegova ga je vjera učinila hrabrim čovjekom. Ona mu je dala utjehu koja mu je bila potrebna da preuzme svoje nove odgovornosti i snagu da izdrži unatoč preprekama s kojima se suočavao.”