Najviši turski sud trebao je 2. srpnja donijeti odluku o prenamjeni istanbulske Aje Sofije u džamiju ali je odgodio odluku, izvijestio je BBC.

Nakon saslušanja od 17 minuta najviši turski sud odredio je kako će odluku donijeti u idućih 15 dana. Proces za prenamjenu Aje Sofije, izvorno kršćanske bazilike iz 5. st. koja se trenutno koristi kao muzej, pokrenulo je nekoliko islamskih udruga, a podržao ga je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan koji je u svibnju izjavio kako se nada da će ponovno otvoriti Aju Sofiju kao muslimansku bogomolju.

Američki državni tajnik Mike Pompeo 1. srpnja upozorio je kako bi svaka promjena statusa Aje Sofije umanjila njezinu sposobnost „služenja čovječanstvu kao prijeko potrebni most između različitih vjerskih tradicija i kultura“, objavio je BBC.

Prenamjenu slavne građevine su nedavno komentirali i katolički biskupi u Turskoj rekavši kako bi željelli da “Aja Sofija zadrži muzejski karakter”, dodavši kako nije na njima da interveniraju ili daju mišljenje o odluci “koja se tiče samo Republike Turske”.