Mons. Moses M. Costa, CSC (70) nadbiskup metropolit nadbiskupije Chattogram u Bangladešu umro je u ponedjeljak 13. srpnja u bolnici Square u Dhaki od posljedica Covid-19, izvijestila je novinska agencija Fides.

Nakon što se zarazio koronavirusom mons. Costa je hospitaliziran i u bolnici mu se stanje poboljšano. No kasnije, unatoč jednom negativnom testu na Covid-19, stanje mu se pogoršalo te je završio na intenzivnoj njezi, gdje je doživio niz moždanih udara uzrokovanih krvarenjima u mozgu, što se pokazalo fatalnim. Mala katolička zajednica Bangladeša duboko je pogođena i ožalošćena gubitkom nadbiskupa koji je ujedno bio i tajnik Bangladeške biskupske konferencije (CBCB).

Prema pisanju agencije Fides, biskup Mymensigh Paul Ponen Kubi, slaveći misu zadušnicu za pokojnog nadbiskupa u Daki, rekao je vjernicima: „Nadbiskup Moses Costa bio je pažljiv i brižan pastir. Iskreno se brinuo za svoje vjernike. Uvijek je bio povezan s vjernicima Božjeg naroda u teškim vremenima kada su ih progonili. Bio je vođa kojeg je resila duboka duhovnost“.

„Nadbiskup je bio istaknuti lik Katoličke crkve u Bangladešu i vođa kojeg su veoma cijenili i nekršćani. Njegova smrt izazvala je bol, tugu i žalost u čitavoj Crkvi u Bangladešu, ali i u društvu, u raznim obrazovnim i društvenim organizacijama u Bangladešu“, rekao je mons. Kubi dodavši kako je pokojni nadbiskup posebnu pažnju posvećivao pastoralnom radu s mladima.

Mons. Moses Cosa zaređen je za svećenika 1981., a za biskupa je izabran 1996. Njegovi posmrtni ostaci bit će pokopani u Chittagongu. Bangladeš je četvrta najmnogoljudnija muslimanska zemlja na svijetu. Oko 90% od 160 milijuna stanovnika čine muslimani, oko 8% hinduisti. Kršćana je oko 600 000, od čega 400 000 katolika.