trump povukao odredbu o transrodnim zahodima

Američki predsjednik Donald Trump nastavio je s demontiranjem Obamina liberalnog političkog nasljeđa opozvavši odredbu bivšeg predsjednika prema kojoj su državne škole morale dopustiti transrodnim osobama korištenje wc-a, kupaonica i svlačionica u skladu s rodnom preferencijom osobe.

Odredba kojom je dopušteno da muškarci, u slučaju da se “osjećaju kao žene” (i obrnuto), koriste toaletima i ostalim prostorima namijenjenim osobama ženskog spola, dignula je posljednjih mjeseci veliku prašinu u Sjedinjenim Američkim Državama, a osobito su ju kritizirali kršćanski i konzervativni dijelovi stanovništva.

Podsjećamo, u svibnju prošle godine tadašnji predsjednik Barack Obama izdao je odredbu prema kojoj su se državne škole, u slučaju neispunjenja zahtjeva transrodnih osoba, mogle suočiti s prestankom državnog financiranja, čime su te ustanove praktički stavljene pred gotov čin.

Odredba je zapravo predstavljala tumačenje federalnog zakona poznatog pod nazivom “Title IX” kojim se brani spolna diskriminacija u obrazovnim ustanovama koje se financiraju iz državnog proračuna.

Premda je novi američki predsjednik Donald Trump povukao tu odredbu, čini se kako je njegova želja da spomenuto pitanje bude uređeno na razini saveznih država (slično je izjavio i za “istospolne brakove”). Unatoč tome zagovornici transrodnih prava i dalje ga kritiziraju smatrajući da bi na taj način transrodne osobe mogle imati različita prava u različitim dijelovima SAD-a.

“Odluka predsjednika Trumpa da ukine antidiskriminacijsku zaštitu za transrodne učenike još je jedan u nizu okrutnih poteza administracije posvećene politikama podjela koje kazaljku građanskih prava vraćaju unatrag”, poručio je državni tužilac države New York, Eric Schneiderman, prenosi agencija Reuters.

S druge strane državni odvjetnik Teksasa Ken Paxton, kojeg se smatra jednim od glavnih oponenata Obaminoj odredbi, pozdravio je Trumpovu odluku: “Naša borba oko ‘wc direktive’ uvijek se temeljila na pokušaju bivšeg predsjednika Obame da zaobiđe Kongres te pruži drugo tumačenje zakonima kako bi se uklapali u njegovu radikalnu društvenu agendu.”

Odluku su poduprli i američki biskupi:

“Obamina odredba (The Dear Colleague Letter) htjela je nametnuti pristup ‘jedne veličine za sve’ u suočavanju s osjetljivim pitanjima koja se tiču pojedinih učenika. Ti problemi najbolje se mogu riješiti na lokalnoj razini, s brigom i suosjećanjem te poštujući privatnost i sigurnost svih učenika”, stoji u priopćenju koje potpisuju nadbiskup Charles J. Chaput te biskup George V. Murry.

Uz spomenutu odredbu, Trumpova administracija također je povukla pismo podrške transrodnom dečku Gavinu Grimmu koje je Odjel za školstvo tijekom Obamina mandata poslao američkom Vrhovnom sudu. Sud bi naime trebao donijeti odluku je li Grimmova srednja škola prekršila njegova prava time što mu nije omogućila korištenje muškog toaleta.

Odredbe slične onoj predsjednika Obame u drugim su zemljama već dovele i do prvih incidenata u kojima su se osobe, najčešće muškarci, predstavljale kao transrodne što je znalo dovesti do napada na žene i djevojke.

Tino Krvavica | Bitno.net