SVECI MISIONARI

Tri zapadna sveca uvrštena u kalendar svetaca Ruske pravoslavne Crkve

Uvjet je bio da njihova imena nisu prisutna u polemičkim djelima protiv Istočne Crkve i obreda.

Sveta sinoda Ruske pravoslavne Crkve odlučila je službeno uvrstiti tri zapadna i dva gruzijska sveca u svoj liturgijski kalendar, prenosi službena web-stranica Ruske Crkve.

Odluka je donesena nakon saslušanja Njegove Eminencije, mitropolita Kaluge i Borovska, Klimenta, voditelja Komisije za sastavljanje menologija (kalendara svetaca) Ruske pravoslavne Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komisija koja je, uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha Kirila, nastala 18. rujna 2014., pri sastavljanju popisa zapadnih svetaca u obzir je uzela sljedeće kriterije: neokaljano ispovijedanje pravovjerne vjere, okolnosti u kojima je nastalo njihovo štovanje, odsustvo njihovih imena iz polemičkih dijela protiv Istočne Crkve i obreda, njihovo sadašnje štovanje u stranim biskupijama Ruske pravoslavne Crkve i ostalim lokalnim Crkvama.

Zapadni sveci dodani u kalendar su:

Sveti Kolumban, irski misionar poznat po tome što je osnovao niz samostana u Europi († 615);

Sveti Gal, redovnik i misionar, poznat kao jedan od dvanaest učenika koji je slijedio svetog Kolumbana na njegovoj misiji iz Irske na Kontinent. († 650);

Sveti Fridolin, misionar poznat po pokrštavanju germanskih plemena († 540).

Dva gruzijska sveca uvrštena u kalendar su kralj Mirian († 361), prvi kršćanski kralj Iberije kojemu se pripisuje uspostavljanje kršćanstva kao državne religije u njegovu kraljevstvu, te njegova supruga, kraljica Nana († 361).

Dodajmo i to kako je u ožujku prošle godine Sinoda u svoj kalendar dodala petnaest zapadnih svetaca, uključujući svetog Patrika, svetog Albana, svetu Genovevu, svetog Vinka Lerinškog i još jedanaest drugih.

Ivo Džeba | Bitno.net

Objavljeno: 17. svibnja 2018.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Vjersko informiranje koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Možda vam se svidi