Sveta sinoda Ruske pravoslavne Crkve odlučila je službeno uvrstiti tri zapadna i dva gruzijska sveca u svoj liturgijski kalendar, prenosi službena web-stranica Ruske Crkve.

Odluka je donesena nakon saslušanja Njegove Eminencije, mitropolita Kaluge i Borovska, Klimenta, voditelja Komisije za sastavljanje menologija (kalendara svetaca) Ruske pravoslavne Crkve.

Komisija koja je, uz blagoslov Njegove Svetosti patrijarha Kirila, nastala 18. rujna 2014., pri sastavljanju popisa zapadnih svetaca u obzir je uzela sljedeće kriterije: neokaljano ispovijedanje pravovjerne vjere, okolnosti u kojima je nastalo njihovo štovanje, odsustvo njihovih imena iz polemičkih dijela protiv Istočne Crkve i obreda, njihovo sadašnje štovanje u stranim biskupijama Ruske pravoslavne Crkve i ostalim lokalnim Crkvama.

Zapadni sveci dodani u kalendar su:

Sveti Kolumban, irski misionar poznat po tome što je osnovao niz samostana u Europi († 615);

Sveti Gal, redovnik i misionar, poznat kao jedan od dvanaest učenika koji je slijedio svetog Kolumbana na njegovoj misiji iz Irske na Kontinent. († 650);

Sveti Fridolin, misionar poznat po pokrštavanju germanskih plemena († 540).

Dva gruzijska sveca uvrštena u kalendar su kralj Mirian († 361), prvi kršćanski kralj Iberije kojemu se pripisuje uspostavljanje kršćanstva kao državne religije u njegovu kraljevstvu, te njegova supruga, kraljica Nana († 361).

Dodajmo i to kako je u ožujku prošle godine Sinoda u svoj kalendar dodala petnaest zapadnih svetaca, uključujući svetog Patrika, svetog Albana, svetu Genovevu, svetog Vinka Lerinškog i još jedanaest drugih.

Ivo Džeba | Bitno.net