Papa Franjo prošlog je tjedna dao odobrenje Kongregaciji za kauze svetaca da proglasi nove dekrete o herojskim krepostima za sedmero slugu i službenica Božjih.

Među njima su i Annelvira Ossoli, Vitarosa Zorza i Danielangela Sorti redovnice iz Družbe sestara sirotica koje su preminule 1995. zarazivši se ebolom dok su služile siromašnima u bolnici smještenoj u biskupiji Kikwit u Demokratskoj Republici Kongo.

Tri njihove sestre koje su preminule u istom razdoblju zarazivši se ebolom također su proglašene službenicama Božjim 20. veljače ove godine.

Nakon smrti šest redovnica zbog nastale nesigurnosti uzrokovane epidemije, sestre sirotice iz Konga poslale su dopis svojoj poglavarici u Bergamo u kojem je pisalo: „Razumijemo vaš strah, ali potpuno smo u Božjim rukama. Evakuacija se ne može izvršiti. Vrlo je teško vama i nama prihvatiti ovu odvojenost od sestara“.

„Bolni događaji su nas preplavili, ali život kongregacije mora se nastaviti; situacija je prilično dramatična posebice u unutrašnjosti zemlje, ali nužno je ostati miran“, stajalo je također u dopisu.

Sestre sirotice je godine 1869. osnovao talijanski svećenik, blaženi Luigi Maria Palazzolo, a poslanje im je služiti siromašnima, siročadi i bolesnima.

Uz spomenute redovnice ostale sluge Božje kojima su prošlog tjedna priznate herojske kreposti su: nadbiskup Monrealea Mercurio Maria Teresi, španjolski dijecezanski svećenici Cosmo Muñoz Pérez i Salvatore Valera Parra, te redovnik svećenik Reda manje braće konventualaca Leone Veuthey.