Nakon što je uprava trgovačkog centra “Thistles” u škotskom gradu Stirlingu, nedaleko Edinburgha, odlučila zabraniti postavljanje jaslica koje je predložila Marijina legija, nekoliko mladih kršćana došlo je na originalnu ideju – odlučili su posjetiti trgovački centar obučeni u Josipa i Mariju i tako načiniti žive jaslice!

“Bilo je vrlo zabavno i predivno biti ondje i svjedočiti našu vjeru. Kupci su uživali i nije bilo nikakvih prigovora”, kazao je 27-godišnji Mallon koji je utjelovio svetog Josipa i oduševio čak i Djeda Božićnjaka (tj. svetog Nikolu) čiju je prisutnost uprava centra očito dozvolila.

Želja im je, kažu, bila ukazati na pravi smisao Božića u javnom prostoru iz kojega se njihovu vjeru neprekidno pokušava izbaciti.

Svoju odluku trgovački centar opravdavao je pozivanjem na “vjersku i političku neutralnost” na koju su “osobito ponosni”, te zbog čega smatraju kako “ne bi bilo u redu omogućiti takav oblik promocije”, kazao je glasnogovornik trgovačkog centra.

Njihovu su pak odluku kritizirale različite kršćanske zajednice. Katolička nadbiskupija sv. Andrije iz Edinburga potez je nazvala “grinchevskim”, dok je glasnogovornik Škotske Crkve kazao kako je tužno vrijeme u kojemu je u prvom planu komercijalizam, dok se pravi uzrok i smisao slavlja odbacuje.

Ipak, zbog velike podrške simpatičnoj gesti mladih vjernika uprava trgovačkog centra promijenila je prvotnu odluku i najavila kako će omogućiti postavljanje jaslica.

“Nakon što smo pozorno saslušali sve koji su nas kontaktirali vezano uz instalaciju, odlučili smo promijeniti odluku. Ponudili smo gđi Patterson mogućnost da u nedjelju načini jaslice u skladu s prvotnim zahtjevom i oduševljeni smo što ju je prihvatila”, priopćili su iz trgovačkog centra.

Oduševljeni mladić koji je odglumio svetog Josipa čitav je događaj nazvao “božićnim čudom”, te pozvao kupce da se prigodom posjeta trgovačkom centru fotografiraju pokraj jaslica, te podijele svoju fotografiju i time “prošire mir i radost Božića”.

Odluku trgovačkog centra oduševljeno je dočekala i Nadbiskupija sv. Andrije iz koje je stigla pohvala i čestitka centru Thistles zbog osluškivanja javnosti i primjerene reakcije u duhu inkluzivnosti i poštovanja vjerskih sloboda u javnom prostoru.

“Upravi, djelatnicima i kupcima u Thistlesu želimo sretan i miran Božić”, poručili su iz Nadbiskupije.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net