Malena figura izrezbarena u kamenu stajat će kao svjedočanstvo svjetske pandemije, piše Aleteia.

Svetište sv. Amfilabija u katedrali sv. Albana u Hertfordshireu ima novi, pandemijom koronavirusa nadahnuti ornament. Anglikanska crkva priprema se otvoriti svetište nakon godinu dana renovacije, a unaprijed je otkriveno kako će obnovljeno svetište uključivati i grotesknu kamenu figuru koja na licu nosi masku.

Renovacijski projekt naziva “Alban, prvi britanski svetac” započeo je 2019. godine. Otvorenje je isprva bilo predviđeno za lipanj 2020. godine, ali tom se planu ispriječila pandemija. U danim okolnostima, renovatori su se odlučili poigrati estetikom svetišta.

Figura izgleda kao uobičajeni kip ili vodoriga, grotesknoga izgleda, no lice joj se jedva može vidjeti. Preko nosa i usta nosi poznatu masku, koja je štiti od odbjeglih virusa.

“Novoobnovljeno svetište sv. Amfilabija usmjeruje fokus na molitvu, pripovijedajući na prekrasan način posjetiteljima dio priče o ovome izvanrednom mjestu”, rekao je pastor Abi Thompson.

“Maskirana figura podsjeća nas na povijest sv. Albana, koja zahvaća prošlost i budućnost, a hodočasnici će moći obilježiti najnovije poglavlje u povijesti ove katedrale uz Amfilabija i Albana, koji su bili ovdje na samom početku”, dodao je.

Dovršena obnova znači da se, po prvi puta u više stoljeća, oba srednjovjekovna svetišta sv. Albana mogu pohoditi odjednom. Katedrala će za javnost biti otvorena u ponedjeljak.