U svojoj nedjeljnoj propovijedi, njujorški nadbiskup, kardinal Timothy Dolan ponudio je sedam točaka “o kojima ne može biti pregovora” na nadolazećoj Sinodi o sinodalnosti, piše CNA.

Sinoda o sinodalnosti, čija je uvodna faza započela ranije ovoga mjeseca, dvogodišnji je proces u kojemu se katolike na cijelome svijetu potiče na iznošenje svojega mišljenja u matičnim biskupijama.

“Papa Franjo želi da mu se pridružimo u molitvi, osluškivanju, razlučivanju, ispitivanju sebe samih i Crkve kao zajednice, kako bismo vidjeli jesmo li doista na putu koji je Isus namijenio svojoj voljenoj Zaručnici, svojemu mističnom tijelu, Crkvi”, rekao je Dolan.

“Podsjetio nas je na pojedine osnove koje je Isus uspostavio, a koje su kontinuirano prisutne, iako katkad zamagljene i prigušene, u zadivljujućoj, dvije tisuće godina dugačkoj povijesti Crkve”, dodao je.

Navedenih sedam točaka “o kojima ne može biti pregovora” su:

  1. Energija koja usmjerava Crkvu dolazi od Duha Svetoga, a ne nas samih.
  2. Iako u svijetu, nismo od ovoga svijeta, i stoga naša glavna načela dolaze iz Evanđelja, otkrivenja i baštine crkvenog nauka.
  3. Načela inherentnog dostojanstva svake ljudske osobe i svetosti svakoga ljudskog života moralni su svjetionici na našemu putu.
  4. Naše putovanje kroz ovaj život u naš istinski i vječni nebeski dom najučinkovitije je kada hodimo jedni uz druge, s Isusom kao našim vodičem, njegovom Majkom i svecima, dok mi, grešnici, kročimo jedan kraj drugoga.
  5. Na ovom putovanju posebnu pozornost poklanjamo onima uz rub staze, posebice onima koji su bolesni, slabi, siromašni ili nas nisu sposobni slijediti.
  6. Naše bogatstvo dolazi jedino iz vjere, molitve, sakramenata i Božje milosti.
  7. Milost, ljubav, poziv, poniznost, radost, nesebično služenje i dobar primjer jedina su nam pomagala, dok grubost, osuda i ponos to nisu.

Prema Dolanu, ovih sedam točaka sažetak su procesa “sinodalnosti”.

Kroz povijest, Crkva je “proširivala i razvijala svoj stil organizacije i autoriteta”, naglasio je.

Nakon usporedbe mnogih patnji i trijumfa kroz koje je Crkva prošla, Dolan je rekao kako nas je sada papa Franjo “zamolio da započnemo s ispitivanjem savjesti o tome je li Crkva dostojna onog modela koji joj je podario Isus”.

“Odani smo katolici”, istaknuo je Dolan. “Sveti otac zatražio je našu pomoć kako bismo Crkvu održali u smjeru koji želi Isus, naš dobri pastir”.

Vatikan je u svibnju objavio kako će Sinoda o sinodalnosti ući u “biskupijsku” fazu u listopadu 2021. godine. Druga, “kontinentalna” faza održat će se od rujna 2022. do ožujka 2023. godine. Treća, “univerzalna” faza, koja će se održati u Vatikanu, započet će u listopadu 2023. godine.