Val netrpeljivosti i nasilja prema američkim policajcima potaknut smrću Georgea Floyda i dalje je snažan. Zbog te činjenice, nadbiskup New Yorka, kardinal Timothy Dolan, odlučio je u prošlotjednoj kolumni za New York Post stati u obranu policijskih službenika.

“Naši hrabri policijski djelatnici imaju jednu od najopasniji i najstresnijih dužnosti, a iz onoga što sam vidio u gotovo 12 godina otkako sam ovdje [u New Yorku], obavljaju je s brigom, suosjećanjem i kompetencijom”, napisao je Dolan.

Priznavši da i oni ponekad zaslužuju kritiku, što je bilo očito u brutalnom usmrćivanju Georgea Floyda, nadbiskup je povukao paralelu sa svećenicima rekavši kako velika većina dobrih svećenika završavaju na stupu srama zbog nekoliko iskvarenih.

Dolan je zatim ispričao svoje iskustvo kada ga je jedan policajac zaštitio u situaciji koja se činila kao opasna po život.

“Nedugo nakon što sam stigao ovdje, šetao sam središnjim dijelom katedrale nakon nedjeljne mise. Iz skupine vjernika iskočio je čovjek držeći predmet u svojoj ruci. Što je to bilo nisam znao, ali moram priznati da sam se bojao da je pištolj. Očito je i policajac koji je bio na dužnosti to jutro pomislio to isto.

Skočio je ne na čovjeka, nego na mene, štiteći me od jurećeg vjernika. Zatim smo oboje vidjeli da je čovjek držao križ, za kojeg me je zamolio da ga blagoslovim”, ispričao je Dolan dodavši kako je ono što ga je dotaknulo bio spontani policajčev instinkt da “primi metak” za njega ako je potrebno.

Nadbiskup se prisjetio i kako je nedavno bio na pogrebu policajca koji je ubijen tijekom službe. Usmrtio ga je počinitelj na kojeg nije htio pucati jer je imao dijete u rukama. “Policajac je izgubio svoj život kako ne bi u opasnost doveo tuđi.”

“Jedan od tumora sadašnjosti i prošlosti naše voljene nacije je što kao metu uzimamo Afroamerikance, prikazujemo ih stereotipno, okrivljavamo ih i sumnjičimo da su uzrok svega zla u našem društvu”, napisao je pred kraj svog teksta Timothy Dolan nazvavši takvu praksu čistom nepravdom. “Ali”, zaključio je, “nemojmo sada, na sličan način, razvijati stereotipe o Policijskoj upravi New Yorka”.