Talijanski svećenik preminuo je od koronavirusa nakon što se u korist mlađe osobe odrekao respiratora.

Kako piše talijanski magazin Araberara, don Giuseppe Berardelli, koji je zadnjih 14 godina služio u mjestu Casnigu, dobio je respirator od svojih župljana.

Njegova župa pripada Biskupiji Bergamo na sjeveru zemlje. Bergamo je inače područje najteže pogođeno zarazom u Italiji.

Prije nekoliko dana 72-godišnjem je svećeniku dijagnosticiran koronavirus te je primljen u bolnicu u Lovereu. Tamo je na kraju i preminuo.

Svjedoci su istaknuli kako je “umro kao svećenik”.

“Duboko me dirnulo što se don Giuseppe – kojemu je župna zajednica kupila respirator – istog odrekao u korist nekog mlađeg”, izjavio je zdravstveni djelatnik umirovljeničkog doma San Giuseppe u Casnigu.

Na mrežnim stranicama doma uputili su i posebnu poruku voljenom preminulom svećeniku.

“On je bio jedan od onih svećenika koji je slušao sve, znao je slušati i tko god mu se obratio znao je da može računati na njegovu pomoć”, izjavila je Clara Poli, dugogodišnja gradonačelnica mjesta Fiorana u kojem je svećenik nekada služio. “Kad gob bi prolazio na svom skuteru, uvijek je bio dobro raspoložen i prepun entuzijazma. Našoj zajednici davao je mir i radost.”

Od don Giuseppea oprostio se i otac James Martin. Američki isusovac prenio je na svom Twitter profilu priču o njegovom herojskom činu, usporedivši ga sa svetim Maksimilijanom Kolbeom koji je u nacističkom logoru Auschwitz dobrovoljno dao svoj život kako bi spasio drugog čovjeka.

Na kraju, dodajmo kako je najmanje 60 talijanskih svećenika preminulo nakon što se zarazilo koronavirusom.

Tino Krvavica | Bitno.net