Talijanski biskupi kritizirali su premijera Giuseppea Contea jer nije ukinuo odredbu o zabrani javnih misnih slavlja.

Conte je na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji najavio ulazak u fazu popuštanja mjera koja počinje 4. svibnja. U sklopu novih odredbi bit će dopušteno održavanje sprovoda uz prisutnost najviše 15 ljudi.

Kako javlja Catholic News Agency, Talijanska biskupska konferencija objavila je u nedjelju priopćenje negativno komentirajući nove mjere kojima je, kažu, “proizvoljno isključena mogućnost slavljenja misa s narodom”.

Biskupi su posebno kritizirali dva tijela koja upravljaju krizom, Predsjedništvo Vijeća ministara, tj. premijerov uži kabinet te Tehničko-znanstveni odbor za COVID-19.

“Podsjećamo, Predsjedništvo Vijeća i Tehničko-znanstveni odbor na njihovu dužnost da razlikuju vlastitu nadležnost – davanje preciznih smjernica o zdravstvenim pitanjima – od nadležnosti Crkve koja je pozvana organizirati život kršćanske zajednice, u skladu s pripremljenim mjerama, ali u punini vlastite autonomije.”

Talijanski prelati još su sredinom travnja tražili da se od 3. svibnja, tj. nakon sedam tjedana, ponovno dopusti slavljenje sv. misa s narodom uz poštovanje svih preporuka zaštite.

U jučerašnjem priopćenju naglasili su, pak, kako je “Crkva prihvatila, s osjećajima patnje i odgovornosti, ograničenja koja je Vlada poduzela kako bi se suočila sa zdravstvenom krizom”. Također su istaknuli da crkvene i državne vlasti redovito komuniciraju te da su biskupi tijekom tih razgovora “jasno dali do znanja” da “kada dođe do ublažavanja mjera” zahtijevaju da im se omogući “povratak pastoralnom djelovanju”.

Biskupi su također predložili vlastite mjere i protok za tranzicijsku fazu koji bi ispunio sve zdravstvene standarde.

Iz Ureda premijera Contea odgovor na priopćenje biskupa poslali su jučer navečer, poručivši kako će “proučiti protokol koji bi omogućio vjernicima da sudjeluju na liturgijskim slavljima što je ranije moguće u uvjetima maksimalne sigurnosti”.

Dodajmo kako se prema novim odredbama, uz sprovode, omogućuje posjet članovima obitelji, putovanje među općinama (ali ne iz jedne pokrajine u drugu), vježbanje na otvorenom te korištenje javnih površina poput parkova. Rad trgovina, muzeja i knjižnica bit će omogućen od 18. svibnja, dok će restorani, kafići i frizerski saloni trebati pričekati do 1. lipnja.

Italija je jedna od zemalja koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa s gotovo 200 tisuća zaraženih te više od 26 tisuća preminulih. Također, od posljedica bolesti preminulo je najmanje 111 talijanskih svećenika.

Tino Krvavica | Bitno.net