Katolička Crkva u Italiji traži da se s početkom tzv. „druge faze“ pandemije koronavirusa, to jest s ublažavanjem restriktivnih mjera najavljenih za 3. svibnja, ponovno dopusti slavljenje sv. misa s narodom, prenosi portal nedjelja.ba.

Više od mjesec dana u Italiji se sv. mise slave bez naroda, otkazani su i svi ostali sakramenti i sakramentali, uključujući i sprovodne obrede. Kroz to vrijeme vjernicima je onemogućeno zajedničko okupljanje i sudjelovanje na obredima i liturgijskim slavljima u Velikom tjednu i na Uskrs.

Podaci Civilne zaštite Republike Italije u posljednjih nekoliko dana, prema kojima se bilježi manji broj novozareženih, ulijevaju nadu da će ova država uskoro prijeći u drugu fazu borbe protiv virusa u kojoj će se život polako početi vraćati u normalu. Prema nekim naznakama to bi se moglo dogoditi od 3. svibnja.

Talijanska biskupska konferencija (CEI) stoga želi ponuditi konkretna rješenja kako bi se vjernicima omogućilo sudjelovanje na misama. To je potvrdio i podtajnik CEI-a u razgovoru za Vatican newsdon Ivan Maffeis. „Ne možemo podcijeniti tragediju koju proživljavamo, ovu oluju koja je s liturgijskog stajališta uvjetovala da je svećenik slavio otajstva ‘za narod, ali bez naroda’“, istaknuo je don Ivan te dodao kako se trenutno traži način kako se vratiti na prijašnje, jasno uz poštovanje svih preporuka zaštite.

„Međutim, čak i u okviru svih mjera koje se moraju poštivati – svih zdravstvenih mjera, od udaljenosti do higijene i sl. – želimo pokušati omogućiti ljudima da shvate koliko je u ovom trenutku važno ponovno oživljavanje crkava kako za euharistijsko slavlje, tako i za život u zajednici“, naglasio je podtajnik CEI-a te ponudio neke konkretne prijedloge. Između ostaloga kao mogućnost naveo je da u crkvama u kojima može stati 200 osoba za početak na misama bude njih 10 i to tumači kao važan znak nade.

Bitno.net