Talijanski nadbiskup Erio Castellucci u razgovoru za talijanske dnevne novine Il Resto del Carlino opisao je svoj prvi susret s egzorcizmom, prenosi Catholic News Agency.

Kako sam svjedoči, premda je puno puta vidio opsjednutu osobu, sve do 2015. godine nije svjedočio obredu egzorcizma. Situacija se promijenila kad ga je nazvao službeni biskupijski egzorcist:

“Morate doći jer je ovaj čovjek već dugo opsjednut, dolazi kod mene jednom tjedno, a vaša prisutnost, kao biskupa, bi mogla utjecati na situaciju”, glasila je poruka.

Trećeg srpnja te godine, nadbiskup Castellucci uputio se u jednu župnu crkvu u Modenu gdje se egzorcizam trebao odviti. U prostoriji su bili egzorcist i sredovječni muškarac. Čim je ušao u prostoriju muškarac je počeo vikati: “Marš van, odlazi odavde, doživjet ćeš groznu smrt.”

Nadbiskup je poručio kako je tek kad je vidio reakcije shvatio koliko je slučaj hitan. Dapače, muškarac je i fizički napao Castelluccija.

Kako opisuje u razgovoru, opsjednuta osoba prvo je pala u trans tek da bi se “naglo probudila”, u sekundi zabivši svoje nokte u vanjski dio biskupovih šaka.

“Imao je đavolji pogled i govorio je neponovljive uvrede i psovke”, rekao je nadbiskup, nadodavši kako mu je opsjednuti muškarac poručio da će “umrijeti u prometnoj nesreći”.

Katoličkog prelata to se ipak nije previše dojmilo.

“Moj je život u rukama Gospodina Isusa, a nikako u rukama demona. Nisam se uopće zabrinuo. Riječ Božja uči nas kako su prokletstva nedjelotvorna.”

Ipak čini se kako ga je ova praksa zaintrigirala jer nije odbio mogućnost da sudjeluje u daljnjim egzorcizmima.

Premda smatra kako je u ovakvim slučajevima važno razlikovati pravo opsjednuće od psihičkog slučaja, ipak je naglasio kako su u krivu oni koji smatraju da Sotona ne postoji.

“Sve što trebate napraviti jest svjedočiti egzorcizmu kako biste razumjeli da je zlo stvarni, posebni entitet”, zaključio je nadbiskup Castellucci.

Tino Krvavica, CNA | Bitno.net