Foto: biskupija Andria

“Sacra Spina” ili trn za koji se smatra da je bio dio Kristove krune promijenio je boju tijekom Velikog tjedna, svjedoči talijanski biskup Luigi Mansi.

Mansi je biskup talijanskog grada Andrije u čijoj se katedrali spomenuta Kristova relikvija čuva još od 1308. godine.

Prema pisanoj tradiciji koja datira još iz 1633. godine, na trnu se javljaju kapljice krvi svaki put kada Veliki petak padne na 25. ožujka, odnosno na blagdan Blagovijesti. Čudo se posljednji put dogodilo 2016. godine.

Budući da su crkve zbog pandemije zatvorene za javnost, biskup Mansi je uzeto relikviju Svetog trna i odnio je u svoju privatnu biskupsku kapelicu u kojoj svakodnevno služi svetu misu gdje je zamijetio promjenu na trnu.

„Od prvog dana Velikog tjedna promatrajući relikviju primijetio sam da pokazuje drugačiju boju od uobičajene, konkretno, postao je svjetliji“, napisao je biskup Mansi u svojoj izjavi za javnost.

Zbog toga je pozvao dvojicu stručnjaka, dr. Antonija Riezza i dr. Silvana Campanila, kako bi promotrili trn. Dvojica spomenutih bili su članovi posebne medicinske komisije koja je 2016. godine proučavala relikviju.

Uz dodatna promatranja svećenika koji su svjedočili promjeni boje trna, biskup kaže da je ono što se dogodilo dokumentirano u pet izvještaja koje su sastavili on i dr. Silvana Campanile.

Budući da ovog puta Veliki petak nije bio 25. ožujka, biskup Mansi smatra da je Bog „želio pokazati svoju blizinu” u vrijeme pandemije koja je zahvatila Italiju i ostatak svijeta.

“Mnoga naša braća i sestre pate na različite načine: bolest u vlastitom tijelu ili u obitelji i prijateljima, smrt voljenih i nemogućnost da se bude uz njih… živeći tjednima izolirani u domovima… bez mogućnosti odlaska u crkvu na molitvu i proslavu sakramenata”, napisao je biskup.

“Vjerujem da nam Gospodin želi reći da se njegova Muka nastavlja u boli mnogih muškaraca i žena diljem svijeta. Ali također, da ova Muka, poput naše, koliko god bila bolna, nije zadnja riječ jer zadnja je uvijek riječ života i nade.”

“To je riječ Uskrsa, uskrsnuća, Kristove pobjede nad smrću i otkupljenjem čovječanstva”, zaključuje Mansi.

Ivo Džeba | Bitno.net