Pet godina nakon što je ubio 38-godišnju ženu, Talijan Damiano Torrente mogao je biti prilično siguran da nikada neće biti osuđen za zločin. Tijelo ubijene nikada nije pronađeno, a niti jedan trag nije vodio policiju do njega. Ipak, tamo gdje policijska istraga nije mogla ništa, uspio je jedan svećenik: u ispovjedaonici je nagovorio Torrentea da prizna svoje zlodjelo nakon što je ubojica pred njim otvorio svoju dušu.

“Odlučio sam priznati što sam učinio jer noćima nisam mogao spavati zbog krivnje. Na priznanje me nagovorio svećenik kojem sam ispričao što sam učinio”, kazao je Torrente.

Nakon što je policajcima rekao za ubojstvo, uputio ih je da kosti 38-godišnje Rumunjke Ruxandre Vesco mogu pronaći u vreći ispod litice planine Monte Pellegrino, što se pokazalo kao točna informacija.

Motivi ubojstva nisu još do kraja razjašnjeni. Dok Avvenire.it naglasak stavlja na Torrenteov strah da bi Rumunjka mogla otkriti njihovu ljubavnu aferu njegovoj supruzi, Quotidiano.net navodi da se Torrente bavio svodništvom te da je Ruxandra davala udio novaca koji je zarađivala prostitucijom Torrenteu, sve dok između njih nije izbio sukob koji je završio ubojstvom.

Kako god da bilo, ubojica se za svoje grijehe pokajao i odlučio ih priznati svećeniku, vlč. Giovanniju Cassati. Iako vlč. Cassata kaže kako u početku niti sam nije mogao povjerovati u priču, Torrente ga je uspio uvjeriti u njezinu istinitost.

“Prvo sam mislio da je prevarant, ali zatim me je impresionirala odlučnost s kojom je došao k meni”, ispričao je Cassata. “Nisam mogao učiniti drugo nego primiti ga s velikom ljubavlju, govoreći mu da vjeruje u Božje milosrđe, ali i da učini naknadu za zlo koje je počinio. Nije bilo drugog načina da napravi naknadu, ako ne prizna sve policiji i ne omogući da se tijelo pronađe.”

Svećenik iz Palerma kaže kako u 28 godina svećeništva nije čuo tako dramatičnu ispovijed, ali i da je pokornik bio “vrlo skrušen i otvoren milosti”. Iako nije mogao otkriti detalje, rekao je za Torrentea da se našao “u paklenom stanju koje se ne može usporediti niti sa zatvorom.”

Kao dobar duhovnik vlč. Cassata je potvrdio kako Torrenteovom odlukom da prizna zločin nije završilo njegovo praćenje pokajnika, te da će i dalje biti uz njega na duhovnom putu.

“Ponudio sam mu da ga otpratim do policije, ali je želio otići sam. Pratit ću ga na njegovom putu obraćenja. Neću ga ostaviti, to sam mu obećao”, zaključio je svećenik.