Njezino ime je sestra Marjana Lleshi i jedna je od triju redovnica koje su čudesno preživjele urušavanje njihove kuće u Amatriceu.

Vidjevši kako se sve oko nje urušava, sestra Marjana zgrabila je svoju vestu i veo, te potražila sklonište ispod kreveta gdje je odlučila čekati pomoć. Zarobljena pod krevetom usred ruševina, s. Marjana pomislila je kako je njezin život došao kraju.

– U tom sam se času pomirila sa situacijom. Shvatila sam kako uzalud tražim pomoć, pa sam svojim najbližima počela slati poruke kako se dogodio potres i kako više nema nade, te kako ću umrijeti – prepričala je ova 35-godišnja redovnica porijeklom iz Albanije.

Bili su to trenutci u kojima je intenzivno razmišljala o svom životu.

– Shvatila sam kako je izbor da svoj život posvetim drugima bio jedini koji sam htjela učiniti – kazala je, dodavši kako je upravo u tim trenutcima čula glas mladog Kolumbijca Louisa, djelatnika njihove kuće za stare i nemoćne, koji je tražio preživjele.

– To je bio anđeo kojega je Bog poslao onda kad sam mislila kako ću umrijeti i kad se sve oko mene rušilo. U tom glasu čula sam Božji glas koji me zove u život. Vidjela sam Boga koji je usred smrti darovao život – posvjedočila je s. Marjana, inače članica redovničkog instituta Službenice Gospodnje.

Razmišljajući o ovoj tragediji u kojoj su mnoge obitelji, pa i njihova redovnička obitelj, razorene, kazala je kako ne zna zašto je Bog baš nju spasio.

U njihovoj kući tada je zajedno s redovnicama bilo petnaestero ljudi, no četvero staraca i tri redovnice preminulo je pod ruševinama samostana.

– Misleći na sestre pod ruševinama, moram reći kako ja nisam svetija od njih. Pitala sam se zašto sam ja spašena, a one ne? – rekla je redovnica brišući suze s lica.

– Uzmi mene. Ja nisam ništa bolja od onih koji nisu uspjeli preživjeti. Zašto sam ja spašena? Beskorisno je pitati se jer nikada neću saznati odgovor. No prije ili kasnije ću razumjeti Božju volju i što on želi od mene – kazala je sestra Marjana.

U Italiji je u subotu obilježen nacionalni dan žalosti zbog potresa u kojemu je poginulo više od 280 osoba, više od 380 je ranjeno, dok je nestalih preko 2100. Iz ruševina  je do jučer spašeno gotovo 240 ljudi, a održan je i državni pogreb za žrtve u Ascoli Piceno, u prisutnosti talijanskog predsjednika Mattarelle i premijera Renzija. U gradu Amatrice nastavlja se čišćenje ruševina i potraga za nestalima.

– Činimo sve da stanovništvu pogođenom potresom prenesemo osjećaje blizine pape Franje – rekao je Orlando Latini, koordinator skupine vatikanskih vatrogasaca, koje je Sveti Otac poslao u srijedu u Amatrice da pomognu u akcijama spašavanja.

Njihova pomoć ne ostvaruje se samo u pomaganju unesrećenima, već i u moralnoj podršci očajnim ljudima. Vatikanski su vatrogasci u srijedu sudjelovali u spašavanju jednog trogodišnjeg djeteta koje je, nažalost, izgubilo roditelje i desetogodišnju sestru.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net