Mađarski supružnici Joob imaju desetero djece s kojom su trenutno zatvoreni u svome stanu zbog odredaba koje su na snazi.

Iako bi za mnoge to zvučalo kao prilično iscrpljujuća misija, bivši mađarski prvak u kanuu Marton i njegova supruga Dora kažu da su sretni što će imati više vremena za provoditi ga zajedno. Osim toga, kako kažu, karantena je naučila djecu da budu samostalnija i više surađuju u čišćenju kuće, igraju se u manjim grupama i spremaju svoje igračke.

Budući da često čuju komentare kako je „nemoguće nositi se s toliko djece“, supružnici Joob, podijelili su svoje iskustvo na Facebooku i objasnili kako njihovoj djeci ne fali baš ništa i kako se ni s kime ne bi mijenjali.

„Postoje oni koji kada čuju za nas ili čitaju o nama odmah kažu da je nemoguće nositi se s toliko djece, da je nemoguće podijeliti ljubav na toliko mnogo njih i da našoj djeci sigurno nedostaje pažnje. Ipak mi ne mislimo da naša djeca primaju išta manje od druge djece, a za to postoji više razloga.

Prije svega, ne mislim da ljubav prema djetetu znači dati mu sve što traži, ili neprestano sjediti kraj njega i bavite se samo njime, nego omogućiti mu odrastanje u atmosferi ljubavi i sigurnosti u kojoj se osjeća prihvaćeno. Da može vjerovati svojoj obitelji i iskreno reći sve što nju ili njega smeta ili boli. Mi pokušavamo stvoriti takvu atmosferu u svome domu.

S druge strane, ljudi obično ne uzimaju u obzir da u obiteljima s mnogo djece ona također dobivaju ljubav jedna od drugih. To ne znači da oni odgajaju jedni druge, nego da vole jedni druge, da su sretni zbog drugih… To je od posebne važnosti u ovom vremenu u kojem smo zatvoreni. Svatko u našoj obitelji voljen je od barem 11 drugih osoba.

Na kraju, naša djeca osjećaju i Božju ljubavi, a to je ono što im omogućuje uravnotežen emocionalni život.

Mislim da stvar nije u materijalnim dobrima ili količini vremena koju provedete s pojedinim djetetom, nego u kvaliteti, odnosno ugodnoj atmosferu koju roditelji pružaju djeci kako bi se pravilno razvijala i osjećala voljenima.

Sada se predviđa da ćemo biti doma pola godine, a s nama će biti svih desetero naših djece. Mi smo sretni zbog toga, kao što sam maloprije napisala, jer ćemo imati mnogo više vremena zajedno, a ne samo hvatati trenutke u jutarnjoj ili večernjoj žurbi. Bit će mnogo više trenutaka za provođenje dragocjenog vremena i zahvalni smo na tome.

Potičemo svakoga da ima dijete ili mnogo njih. Bez obzira možete li biti s njima čitav dan ili ne, nastojte stvoriti mirnu, ugodnu atmosferu ljubavi kako bi vaša djeca osjećala toplinu doma i izrasla u zdrave radosne ljude!“, zaključuje obitelj Joob.

Az otthon melege Bár itt a tavasz, melegszik az idő, és lassan ki lehet kapcsolni a fűtést, abban biztosan mindannyian…

Objavljuje Joób FamilyUtorak, 14. travnja 2020.

Bitno.net