Biskup Charles Morerod, O.P., koji od 2011. upravlja biskupijom Lausanne, Ženeva i Fribourg, kazao je kako je izabrao dvoje laika i đakona kao svoje „laičke predstavnike“ postavljajući ih na mjesto tri biskupijska vikara

Svoju je odluku obznanio 25. svibnja u intervjuu na švicarskoj katoličkoj web-stranici Kath.ch, prenosi Katolički tjednik.

„Krepošću krštenja laici imaju aktivnu ulogu u životu Crkve i ne bi samo trebali preuzimati administrativne uloge, nego i one u pastoralu“, rekao je biskup te pojasnio: „Ova je suradnja pozitivna stvar. Ona već postoji, a mi ju možemo još više pozitivno razviti.“

CNA Deutsch je izvijestio da će tri navedena vikarijata od sada biti poznata kao „dijecezanske regije“.

Prema biskupovim riječima, njegovi će predstavnici brinuti o „lokalnim temama“ te ih raspravljati na biskupijskom nivou.

Zakonik kanonskoga prava kaže da „u svakoj biskupiji dijecezanski biskup imenuje generalnog vikara da mu pomaže u upravljanju cijelom dijecezom“ (usp. Kan. 475 – § 1).

Biskup također imenuje jednoga ili više biskupijskih vikara „koji naime ili u određenom dijelu biskupije ili za određenu vrstu poslova ili za vjernike određenog obreda ili za određene skupine osoba imaju istu redovitu vlast koja po općem pravu pripada generalnom vikaru“ (usp Kan. 476).

Mons. Morerod, koji je služio kao rektor Angelicuma u Rimu te generalni tajnik Međunarodne teološke komisije, napomenuo je da se konzultirao s vatikanskom Kongregacijom za kler glede ovih promjena.

„Razgovarao sam uglavnom o terminološkim pitanjima. Valja biti oprezan kako biste izbjegli dojam da jednostavno zamjenjujemo svećeničkog biskupijskog vikara laičkim biskupijskim vikarom“, rekao je te dodao kako se „potrebno savjetovati se Kongregacijom“ da ne bi nastale nikakve zabune.

U razgovoru za Kath.ch 59-godišnji je biskup odbio sugestiju da promjene imaju za cilj koncentrirati moć u njegove ruke, podrivajući princip supsidijarnosti kojega se promiče u švicarskoj Katoličkoj Crkvi.

„Svatko tko ovako govori ima krive pretpostavke glede laika na vodećim pozicijama“, rekao je.

Umjesto toga želja mu je promovirati „transverzalnost“, kako bi rješenja do kojih se došlo u jednom kantonu mogla biti od koristi i u drugim kantonima kroz živu razmjenu iskustava.