Švicarski biskup Bonnemain u propovijedi ovoga vikenda se izravno obratio mladim vjernicima koje je opisao kao “protagoniste” i “glavne aktere” sinodalnog procesa u biskupiji. Neposredno prije bogoslužja,  razmijenio je mišljenja s mladima: “Danas smo odlučili da ćemo u biskupiji formirati Vijeće mladih kao blisko savjetodavno tijelo biskupu, kako biste mogli davati inicijative, ideje i poticaje kako naša Crkva može postati Crkva puna ljubavi, sestrinska, bratska“, rekao je biskup u svojoj propovijedi.

S obzirom na želju za sinodalnom Crkvom, biskup je na bogoslužju u Einsiedelnu istaknuo: “Riječ je o Crkvi u kojoj nema profitera, nego u njoj svi aktivno sudjeluju i doprinose”. Fokus je na: “Bože, što možemo učiniti za tebe?”, a ne samo “Što možeš učiniti za nas?”, naglasio je Bonnemain. “Prava Crkva je sestrinska i bratska zajednica u kojoj svi daju i svi primaju”.

“Najbolje mjesto” u ovoj Crkvi je srce Božje i tamo možete biti samo “ako svjesno želite podijeliti ovo mjesto sa svima”. I razvio je ovu misao za cijelu Crkvu: “Crkva u kojoj bi Papa želio imati najbolje i najvažnije mjesto, kao superčelnik, da tako kažem… Crkva u kojoj biskupi sebe smatraju važnijim od ostalih i sami donose svoje odluke, Crkva u kojoj teologinje i teolozi žele tek napredovati u karijeri, Crkva u kojoj pastiri zapovijedaju… je sramotna, sterilna i suvišna Crkva. Capito? Je li nam to jasno?”

Churski biskup preporučio je ustrajnost, upornost i strpljenje za sinodalni proces koji je započeo. Mladim vjernicima je poručio da se ne obeshrabre i ne odustanu od sinodalne Crkve: “Proći će godine da rezultati postanu vidljivi. Trebamo se toga držati i ići naprijed korak po korak. Vrijedno je toga. Svatko od nas trebao bi reći Isusu u svom srcu: ‘Računaj na mene. Mi to možemo. Ovdje sam’.”

Inače, imenovanje Josepha Bonnemaina za Churskog biskupa koje se dogodilo u veljači 2021. prošlo je uz određene trzavice. Naime, odbor za izbor novoga biskupa, nakon što je prethodni biskup Vitus Huonder 2019. godine umirovljen, odbacio je sva tri kandidata koja je Papa predložio za njegova nasljednika.

Budući da odbor nije odabrao niti jednog od Papinih kandidata, Papa je bio slobodan izravno proglasiti biskupa. Papa je tako i postupio, odabravši Bonnemaina, člana Opusa Dei, koji je ranije služio kao biskupski vikar Churske biskupije.