Franjevci Kustodije Svete Zemlje uskoro će se vratiti u svoj samostan na obalama rijeke Jordan, nakon što su ga prije 50 godina morali napustiti zbog ratnih sukoba između Izraela i Jordana, izvijestilo je više medija.

Kako piše stranica Kustodije, Custodia.org, brat Sergej Loktionov ušao je prošli tjedan u zgradu samostana koju su franjevci morali napustiti početkom 1968. zbog izbijanja sukoba između dviju država. Cijeli teritorij zapadne obale Jordana, koji je mjesto Isusova krštenja i koje su posjećivali brojni hodočasnici, bio je tada napušten, prekriven minama i pretvoren u ratnu zonu. Čak osam Crkvi, među njima i Katolička, ima svoja zemljišta na tom području, kojega su dio hodočasnici ponovno započeli posjećivati od 1994. Razminiravanje je nastavljeno i 2000. prilikom posjete sv. Ivana Pavla II. Svetoj zemlji, a sada je u tijeku čišćenje mina nakon kojega će se sve zajednice moći vratiti u nekada napuštene sakralne objekte.

“Ušli smo u samostan i pronašli predmete koji su pripadali fratrima: liturgijske haljine, knjige i ostalo…Izgleda da su braća otišla u žurbi, jer smo na stolu u sakristiji čak pronašli registar hodočasničkih misa, otvoren na bilješci o posljednjoj misi, s olovkom na stranici”, rekao je brat Sergej.

Zadnja zabilježena misa je ona slavljena 7. siječnja 1968. za grupu hodočasnika iz Nigerije.

Stranica Kustodije,  navodi i kako bi se konačan povratak franjevaca u samostan, kao i pripadnika drugih Crkvi, trebao dogoditi do Bogojavljenja iduće godine, kada će franjevci proslaviti taj blagdan kojim se spominjemo i Isusova krštenja, odlaskom na rijeku.

Custodia.org navodi i kako su franjevci Kustodije, franevačke provincije u Svetoj zemlji koju je 1217. utemeljio sam sv. Franjo, na obale Jordana organizirano hodočastili od kraja 17. stoljeća. Samostan na obali rijeke posvećen je 1956., a uskoro će biti ponovno otvoren za hodočasnike i posjetitelje.

Goran Andrijanić | Bitno.net