Sveta Stolica nema dvojbi u vezi s činjenicom da je svijet bez nuklearnog oružja potreban i moguć; to je cilj čijem postizanju pridonosi važno sredstvo kao što je nadzor sigurnosti Međunarodne agencije za atomsku energiju – istaknuo je monsinjor Daniel Pacho, dotajnik za Multilateralni sektor Odjela za odnose s državama i međunarodnim organizacijama Državnoga tajništva, govoreći 26. rujna u Beču na 67. generalnom zasjedanju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Monsinjor Pacho se posebno osvrnuo na tri zemlje: Iran, Sjevernu Koreju i Ukrajinu. Dotajnik je najprije izrazio žaljenje Svete Stolice zbog toga što je Teheran prije dvije godine prestao izvršavati svoje obveze u okviru Zajedničkoga općeg plana djelovanja, ozbiljno dovodeći u pitanje aktivnosti provjere i nadgledanja agencije. Stoga je potaknuo na stalno zauzimanje agencije u odnosu na Iran i na njezine izvještaje o iranskom nuklearnom programu. Monsinjor Pacho je također izrazio zadovoljstvo Svete Stolice stalnim i strpljivim naporima međunarodne zajednice kako bi se ponovno pokrenuli pregovori o nuklearnom programu Demokratske Narodne Republike Koreje. Program koji – kako je istaknuo – ugrožava integritet režima neširenja nuklearnoga oružja.

Što se pak tiče Ukrajine, dotajnik je ponovno istaknuo da je potrebno zajamčiti sigurnost nuklearne elektrane Zaporižja, zahvaljujući naporima Međunarodne agencije za atomsku energiju. Zemlja s tako važnim nuklearnim energetskim programom nije nikada bila meta vojnog napada – dodao je. Nikad prije nekoj nuklearnoj elektrani nije prijetila opasnost od oštećenja vojnom akcijom, a i više puta je zatvarana. Nikada prije Međunarodna agencija za atomsku energiju nije morala rasporediti tim stručnjaka za kontinuirani nadzor nad nuklearnom elektranom koja je izložena tako visokom riziku i prisiljena raditi u tako opasnim uvjetima. Predstavnik je Svete Stolice stoga izrazio nadu da će se postići značajna promjena, čak i u situacijama bez presedana poput ove.

Na kraju monsinjor Pacho je također upozorio sve zemlje da se sjete svoje moralne odgovornosti u izgradnji političkih i gospodarskih temelja za mir, kako bi poduprli cjeloviti ljudski razvoj i istinske nade svih naroda, stavljajući u središte ljudsko dostojanstvo i opće dobro. Ciljevi kojima pridonosi rad agencije jesu u tomu da se miroljubive nuklearne tehnologije učine dostupnima zemljama u razvoju kako bi se pridonijelo poboljšanju zdravlja, blagostanja i prosperiteta njihovog stanovništva.