Katolički biskupi u Škotskoj u najnovijem pastirskom pismu vjernicima zauzeli su se za nastavak zabrane potpomognutog samoubojstva.

Biskupi pozivaju vjernike da odbace zakonski prijedlog nedavno podnesen u parlamentu, kojim bi se ozakonila pomoć pri samoubojstvu, objavio je u petak 26. travnja Kathpress.

Pomoć pri samoubojstvu stavlja društvo u “opasnu spiralu” i ugrožava njegove najranjivije članove, među kojima su stariji i invalidne osobe kao i osobe s psihičkim problemima, upozoravaju biskupi. Pastirsko pismo bit će pročitano u nedjelju u svim župama u Škotskoj.

Zastupnik liberalnih demokrata u škotskom parlamentu Liam McArthur predložio je krajem ožujka zakon prema kojemu bi neizlječivi bolesnici dobili mogućnost potpomognutog samoubojstva. Ukoliko prijedlog bude prihvaćen, Škotska bi postala prvi dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojemu je ta praksa dopuštena.

Biskupi su zakonski prijedlog opisali kao “opasan” i zatražili od zastupnika da svoju energiju usmjere na poboljšanje palijativne skrbi, koju su ocijenili “nedovoljno financiranom i ograničenom”.

U pastirskom se pismu skreće pozornost na prilike u zemljama u kojima je potpomognuto samoubojstvo ozakonjeno. U američkoj saveznoj državi Oregonu, primjerice, “oko polovice osoba koje se odluče za potpomognuto samoubojstvo, to čine jer imaju osjećaj da su teret za obitelj, zajednicu i zdravstveni sustav”, pišu škotski biskupi.

“Ako osobe kojima je potrebna zaštita, uključujući starije i invalidne, izraze sumnju da su teret”, nastavljaju biskupi, “onda prikladan odgovor nije sugerirati im da su dužni umrijeti, nego štoviše potrebno se obvezati ispuniti njihove potrebe i pružiti im njegu i suosjećanje koji su im potrebni kako bi živjeli”.

Kathpress navodi tekst mrežnog portala Crux, koji je citirao članak Davida Alberta Jonesa, ravnatelja katoličkog bioetičkog instituta “Anscombe Bioethics Centre”, objavljen u časopisu “Journal of Medical Ethics Forum”. Jones piše kako je u anketama koje je naručila lobistička skupina za potpomognuto samoubojstvo “Dostojanstvo pri umiranju” (Dignity in Dying), udio ispitanika u Škotskoj koji snažno podupiru “potpomognuto umiranje” s 55 posto u 2019. pao na 45 posto u 2023. i 40 posto u 2024. godini.

Činjenica da ankete instituta YouGov pokazuju veću potporu potpomognutom samoubojstvu počiva na tome da su ispitanici često nesigurni glede značenja riječi u njima, upozorava Jones biskupi.

“Postoje naznake da su mnogi ljudi nesigurni kad je riječ o tome što znači pomoć pri umiranju”, naglašava Jones.

Posebni odbor za zdravstvo i socijalnu skrb donjeg doma britanskog parlamenta krajem veljače preporučio je nakon 14-mjesečne rasprave ostanak na snazi zabrane potpomognutog samoubojstva u Velikoj Britaniji.

Preporuka se temelji na opsežnom izvješću o palijativnoj skrbi u Ujedinjenom Kraljevstvu i iskustvima u zemljama u kojima je potpomognuto samoubojstvo dopušteno.

Izvješće se oslanja na spoznaje iz širokog spektra interesnih skupina i trebalo bi poslužiti kao podloga za buduće parlamentarne rasprave. U njemu se spominju sumnje skupina za prava invalidnih osoba i upozorava se da potpomognuto samoubojstvo “pojačava štetnu predodžbu da život invalidnih osoba nije vrijedan”. U izvješću se skreće pozornost i na financijske brige koje mogu dovesti do toga da osobe žele ranije okončati život. Uzroci mogu biti i socijalne prirode, kao primjerice usamljenost.

Istraživanje dolazi do zaključka da u zemljama koje su legalizirale potpomognuto samoubojstvo postoje znatni problemi u zakonodavstvu. Primjerice, zabrinjava nedostatak transparentnosti procesa povezanih s potpomognutim samoubojstvom. Osim toga, krajnje je teško ocijeniti i osigurati slobodnu volju osobe koja traži pomoć pri samoubojstvu, zaključuje se u izvješću.