Za o. Josipa Aketeha Bakoa, svećenika nigerijske nadbiskupije Kaduna, koji je otet iz svoga doma 8. ožujka, nagađalo se kako je mrtav već tjednima, ali su crkvene vlasti tek sada dobile potvrdu, prenosi portal Nedjelja.

Prema izvješću Pomoć Crkvi u potrebi, jedna osoba koju su otmičari držali skupa s o. Josipom, po puštanju na slobodu je kazala kako je svećenik umro zbog bolesti i zlostavljanja.

O. Josip je jedan od tri katolička svećenika koja su oteta tijekom ožujka. Druga dvojica svećenika, Leo Raphael Ozigi i Felix Zakari Fidson naknadno su oslobođeni.

Prema izvješću nigerijske organizacije koja prati ovakva događanja, u istom razdoblju je 287 ljudi ubijeno, a 356 oteto samo u Kaduni, piše ACN.

Nadbiskup Kadune mons. Matthew Manoso Ndagoso se, u svojoj uskršnjoj propovijedi, osvrnuo na stanje otmica i progona rekavši:

“Da, mi patimo; da, preplašeni smo; da, očajni smo; i dok ovo govorimo tisuće Nigerijaca je u rukama otmičara, a stotine tisuća je izgubilo svoje voljene. U ovakvoj situaciji je lako, čak i za najvjernije, da pomisle kako ih je Bog napustio. Ali, Kristovo uskrsnuće nam daje nadu. Evanđelje govori kako je uskrsli Krst s nama.”