Vlč. Phillip Bochanski, svećenik koji je posvećen apostolatu s osobama koje osjećaju privlačnost prema istome spolu, jedan je od četvorice dobitnika papinskog priznanja Cross Pro Ecclesia et Pontifice koje se dodjeljuje katolicima starijim od 45 godina za dugogodišnji rad služenja Crkvi i papi.

Bochanski je od 2017. godine izvršni predsjednik organizacije Courage International koja pruža pastoralnu i molitvenu pomoć ljudima s homoseksualnim sklonostima koji žele živjeti čistoću u skladu s katoličkim naukom.

“Pomisao da mi je Sveti Otac dodijelio nagradu, znajući da je moja nominacija zasigurno u mnogočemu povezana s radom u Courageu, znači mi mnogo”, komentirao je Bochanski za CNA.

Courage je s apostolatom započeo 1980. u New Yorku, a trenutno je prisutan u 15 zemalja diljem svijeta sa 110 podružnica samo u SAD-u.

Bochanski se u razgovoru dotaknuo izazova u apostolatu s kojima se susreće, naglasivši da i neki unutar Crkve ne pokazuju vjernost nauku što se tiče odnosa prema spolnom moralu.

“Postoji znatna količina protivljenja crkvenom nauku od strane sekularnog svijeta, naravno, ali posljednjih godina nije jasno da svi unutar Crkve priznaju i prihvaćaju dobrotu i istinitost tog nauka”, rekao je.

Bochanskog je za nagradu nominirao njegov nadbiskup Charles Chaput, a u priopćenju nadbiskupije nakon dobivenog priznanja stajalo je da je uz veliku suosjećajnost “neumorno radio” na promicanju pogleda Crkve na ljudsku seksualnost.

“Znati da [Chaput] primjećuje rad koji činim u Courageu znači mi mnogo”, kazao je Bochanski, dodavši da ga je nadbiskup Philadelphije uvijek poticao u njegovu apostolatu.

Istaknuo je da je jedan od uspjeha njegova rada i u tome što je sve više osoba koje sudjeluju u aktivnostima Couragea spremno otvoreno govoriti o življenju svoje spolnosti u skladu s naukom Crkve.

“Dobar dio njih govori o tome kako se osjećaju mnogo slobodnijima biti ono što jesu, imati snažnija prijateljstva i živjeti punijim životom zato što prihvaćaju poziv na čistoću”, rekao je. Dodao je i da su mu polaznici rekli kako ih je poticanje da se ponašaju u skladu sa svojom požudom, kojemu su ranije bili izloženi, samo činilo sve više nesretnima.

“Kada čuju crkveni nauk da naš identitet nije u seksualnoj orijentaciji nego u našem identitetu kao sinova i kćeri Božjih, te da je smisao Božjeg plana za naš život u čistoći i utvrđivanju u tom identitetu i našem ispunjenju, to je pravo oslobođenje”, rekao je Bochanski.

Ivo Džeba | Bitno.net