Papa Franjo će se uskoro, i to prvi put nakon šest mjeseci, ukrcati u papinski zrakoplov kako bi posjetio Mađarsku i Slovačku te sudjelovao na Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti. U Mađarsku ga je je tijekom jednog vatikanskog susreta osobno pozvao mađarski predsjednik János Áder koji će biti jedan od glavnih govornika na Kongresu, javlja Rome Reports.

„Predsjednik Áder je katolik. On će tijekom Kongresa dati svjedočanstvo, ali ne samo kao predsjednik, nego i kao katolički otac i suprug“, izjavio je Kornél Fábry, glavni tajnik Međunarodnog euharistijskog kongresa.

Najvažniji trenuci Kongresa bit će svečano otvaranje, zatim Prva pričest brojne mađarske djece te završno misno slavlje koje će papa Franjo služiti na Trgu heroja.

„Očekujemo da će čak 1200 djece prvi put primiti svetu pričest. Zatim će ispred Mađarskog parlamenta biti služena sveta misa, nakon koje će uslijediti procesija sa svijećama do Trga heroja, gdje će sutradan, u nedjelju, papa Franjo predvoditi završno misno slavlje“, najavljuje generalni tajnik.

Organizatori su uoči Kongresa održali natjecanje za izbor službene slastice. Natjecatelji su morali koristiti sastojke koji se mogu pronaći u Bibliji, kao što su smokve, datulje, kupine, pistacije i maslinovo ulje.

„Tu slasticu će dobiti prvopričesnici. Međutim, prije Kongresa ćemo organizirati ručak za siromašne, kada ih nećemo samo nahraniti, nego ćemo ih dočekati za stolom i družiti se s njima. Slasticu od biblijskih sastojaka servirat ćemo im kao desert“, objašnjava glavni tajnik Međunarodnog euharistijskog kongresa.