Crkva u Europi okuplja se oko euharistijskog stola. Od Čiste srijede i kroz cijelu korizmu predsjednici biskupskih konferencija našeg kontinenta slavit će misu na kojoj će uputiti zaziv za mir i moliti za poginule u ratu i umrle od Covida.

Europski biskupi pridružuju se apelu pape Franje “da 2. ožujka, Čista srijeda, bude Dan posta za mir. Potičem napose vjernike da se toga dana snažno posvete molitvi i postu”.

Želimo, rekao je mons. Gintaras Grušas, nadbiskup Vilniusa i predsjednik CCEE-a, pridružiti se Papinom pozivu da utihnu oružja, da se odmah prekine rat u Ukrajini i da se radi na miru: „Razlozi za mir jači su od svake računice partikularnih interesa i svakog oslanjanja na uporabu oružja”.

Ovo vrijeme korizme ujedno je prilika da ponovno potvrdimo blizinu Crkve onima koji su trpjeli i još se bore s koronavirusom, da uputimo prošnju za prestanak pandemije i da se na misi prisjetimo žrtava covida – a njih je uistinu mnogo.

Inicijativa uključuje sve europske biskupske konferencije prema priloženom rasporedu te će, kao i prošle godine, svaka nacionalna biskupska konferencija biti uključena u organiziranje barem jedne mise. To želi biti znak zajedništva i nade za čitav kontinent; vrijeme posta i molitve “da se osjećamo kao braća i sestre i uputimo prošnju Bogu da okonča rat”.

Mise će se u pojedinim europskim biskupskim konferencijama slaviti prema utvrđenom rasporedu počevši od Pepelnice, 2. ožujka pa do 14. travnja. Hrvatska biskupska konferencija na rasporedu je 10. ožujka, kada će se mise slaviti i u biskupijama. BK BiH je na rasporedu 7. ožujka, a mise će se slaviti u tri katedrale.