Poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve pozvao je u nedjelju 27. veljače svijet da pokaže solidarnost s njegovom domovinom i ne ostane nijem nego kaže istinu o ruskoj agresiji na Ukrajinu, prenosi Nedjelja.ba.

Mons. Svjetoslav Ševčuk, veliki nadbiskup Ukrajinske grkokatoličke Crkve ponovno je uputio apel svijetu da očituje svoju solidarnost s Ukrajincima koji trpe rusku agresiju.

„Ukrajina se bori. Ukrajina pobjeđuje, ali tražimo od svijeta da se pokaže solidarnost s nama i ostane nijem jer riječ spašava, riječ gradi mir. Šutnja i ravnodušnost ubijaju“, naglasio je te prenio riječi podrške pape Franje koji ga je dan prije nazvao te obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći.

Stoga je izrazio zahvalnost Papi te kazao kako cijeni činjenicu da se danas cijela svjetska zajednica počinje mobilizirati, jer se rat mora zaustaviti da ne ginu nevini ljudi i da Ukrajina ima pravo na slobodan razvoj.

Riječi zahvale uputio je i svima koji su mu proteklih dana slali pisma potpore i solidarnosti s Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

„Želio bih zahvaliti Vijeću europskih biskupskih konferencija i njegovom predsjedniku mons. Gintarasu Grušasu, nadbiskupu Vilniusa, kao i biskupima Poljske, Njemačke, Francuske, Engleske, Italije, Sjedinjenih Država, Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Hrvatske.

Posebno je bilo lijepo primiti pismo solidarnosti koje su potpisali svi katolički biskupi Kazahstana, koji govore u prilog našoj Ukrajini i govore u molitvenom jedinstvu s našim narodom“, naveo je mons. Ševčuk.

„Danas molim sve koji nas čuju, sve do kojih će doprijeti naš glas iz našeg krvlju natopljenog Kijeva – borite se za mir, ustanite za one kojima je potrebna vaša pomoć. Učinite sve da zaustavite agresora i natjerate ga da napusti ukrajinsku zemlju.

Tko god da ste, bilo da ste šefovi država i parlamenata, bilo da ste političari, vojni, crkveni čelnici, učinite svoj dio posla – recite svoju riječ potpore Ukrajini“, pozvao je poglavar Ukrajinske grkokatoličke Crkve te na kraju na osobit način zahvalio ekumenskom patrijarhu Bartolomeju I., koji se raspitivao o njemu osobno, o okolnostima u Kijevu i zajamčio svoju bratsku molitvu i podršku. „Vidimo da pred smrću, pred brutalnom vojnom silom, rješavamo sve crkvene sporove i ujedinjujemo se u ime Božje za dobrobit ljudi“, dodao je na kraju nadbiskup Ševčuk.