U Patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu u petak 12. ožujka susreli su se patrijarh Srpske pravoslavne Crkve Porfirije i apostolski nuncij u Republici Srbiji nadbiskup Luciano Suriani, koji je u toj prigodi uručio čestitku i dar pape Franje u povodu ustoličenja za srpskog patrijarha, izvijestila je Srpska pravoslavna Crkva.

Patrijarh SPC-a Porfirije, pozdravivši apostolskog nuncija, zahvalio je na časti koju mu je iskazao nazočivši njegovom ustoličenju za poglavara Srpske pravoslavne Crkve. Zahvalivši je na prijemu, kao i na gostoprimstvu koje uživa u Srbiji, nadbiskup Suriani uručio je srpskom patrijarhu čestitku i dar Svetog Oca Franje, poglavara Katoličke Crkve.

Srpski patrijarh Porfirije zamolio je apostolskog nuncija da prenese zahvalnost Papi na čestitkama i lijepim željama, a posebno “na spremnosti da otvori, podrži i njeguje dijalog s Pravoslavnom Crkvom u cjelini, kao i s lokalnom Srpskom pravoslavnom Crkvom”.

U duhu takvog dijaloga, sugovornici su se složili da jednaki izazovi i iskušenja – koja prijete ne samo vrijednostima koje su u osnovi današnje Europe i svijeta, već i ljudskom dostojanstvu – stoje pred svim kršćanima i kao takvi zahtijevaju razmatranje, promišljanje i trud svih, navodi se u priopćenju Srpske pravoslavne Crkve objavljenom na mrežnim stranicama SPC-a u petak 12. ožujka.