Grad Louisville morat će isplatiti 75,000 dolara odštete policajcu Matthewu Schrengeru nakon što je sud potvrdio kako je njegova suspenzija zbog molitve pred klinikom za pobačaje bila nezakonita i protuustavna.

Schrenger je u veljači prošle godine, u slobodno vrijeme, otišao pred kliniku kako bi u sklopu kampanje 40 dana za život, zajedno sa svojim ocem, molio za prestanak pobačaja. Nakon što su mediji objavili snimku nadzornih kamera na kojoj je vidljivo kako Schrenger moli pred klinikom držeći plakat s natpisom „molite za prekid pobačaja“, policijska uprava potvrdila je kako je policajac bio u uniformi, ali da ju je nastojao prekriti kaputom. Zbog sudjelovanja u molitvenoj kampanji Schrenger je suspendiran s dužnosti na više od četiri mjeseca, a njegov je slučaja privukao veliku pozornost javnosti, te bio strahovito ispolitiziran od strane zagovornika pobačaja koji su na društvenim mrežama pokrenuli kampanju protiv višestruko odlikovanog policajca.

Schrenger je u listopadu podigao federalnu tužbu protiv gradonačelnika, načelnika policije i policijske uprave, a njegov odvjetnik, član Društva Thomasa Morea, suspenziju je prozvao „ozbiljnim i neopravdanim kršenjem policajčevih ustavnih prava“.

„Tretman policajca Schrengera bio je osobito neugodan s obzirom da su i drugi policijski službenici sudjelovali u različitim političkim prosvjedima i to u uniformama, dok su bili na dužnosti. Odnos prema njemu bio je značajno drugačiji od odnosa prema drugim službenicima uključenima u političke proteste i aktivizam LGTB i Black Lives Matter pokreta“, kazao je Schrengerov branitelj.