Charlie, osmomjesečni britanski dječačić praktički je osuđen na smrt nakon što je britanski sudac odlučio da liječnici mogu ugasiti opremu za umjetno održavanje života, javljaju britanski mediji.

Odluku je donio visoki sud, presudivši tako u korist bolnice čiji su se liječnici i specijalizanti zalagali za “skidanje” Charlieja s opreme za održavanje na životu te premještanje na odjel za palijativnu njegu.

Sudac Francis pri donošenju presude izjavio je kako je tu odluku donio “teška srca”, ali istaknuvši kako smatra da se radi o najboljem interesu tog djeteta. Također je naglasio kako su se doktori bolnice Great Ormond Street koji su liječili dijete složili da mu treba dopustiti “dostojanstvenu smrt”.

Osmomjesečni Charlie Gard pati od jedne vrste poremećaja mitohondrijske DNK koja uzrokuje progresivno slabljenje mišića i oštećenje mozga. Njegovi roditelji, Connie Yates i Chris Gard, htjeli su ga odvesti na eksperimentalno liječenje u Sjedinjene Američke Države.

Iako se radi o neizlječivoj bolesti, postoje tretmani koji mogu smanjiti njezine simptome.

U svrhu liječenja u SAD-u Charliejevi roditelji pokrenuli su kampanju na stranici GoFundMe te prikupili više od 1,2 milijuna funti.

Nakon što je sudac Francis donio presudu, otac djeteta Chris Gard usred sudnice je kriknuo: “Ne!”, te zajedno s djetetovom majkom Connie stao plakati.

Njihova pravna zastupnica, Laura Hobey-Hamsher izjavila je kako je par “slomljen” odlukom te da ne mogu shvatiti zašto sudac nije pružio Charlieju mogućnost još jednog tretmana.

Tino Krvavica | Bitno.net