Vrhovni sud savezne američke države Alabame presudio je da su prema državnom Ustavu zamrznuti ljudski embriji djeca, što je odluka koja bi mogla imati široke učinke na in vitro oplodnju i slične tamošnje teme.

Sud od devet sudaca odlučio je u presudi s osam glasova za i jednim protiv da se odredbe “Zakona o nezakonitoj smrti maloljetne osobe” protežu na djecu “bez obzira na njihovu lokaciju”.

Zakon se “odnosi na svu djecu, rođenu i nerođenu, bez ograničenja”, stoji u presudi.

Ustav Alabame definira da je “svaka osoba stvorena na Božju sliku”, što je sud interpretirao kao zabranu uništenja embrija, pozvavši se u svojoj odluci i na Knjigu Postanka.

Glasači Alabame 2018. godine odobrili su ustavni amandman kojim se potvrđuje “svetost nerođenog života i prava nerođene djece”, dok je 2019. država donijela gotovo potpunu zabranu pobačaja.

Presuda je uslijedila nakon tužbe koju je pokrenulo nekoliko roditelja čiji su zamrznuti embriji nehotice uništeni u klinici za neplodnost. Tužitelji su tvrdili da je njihovo uništenje potpadalo pod državni Zakon o nezakonitoj smrti maloljetne osobe.

Kako prenosi CNA, suci su u svojoj presudi naveli da pojam “maloljetno dijete” znači “istu stvar u Zakonu o nezakonitoj smrti maloljetne osobe kao i u svakodnevnom govoru”, odnosno da on označava “‘nerođenog ili nedavno rođenog’ pojedinačnog člana ljudske vrste, od začeća do punoljetnosti”.

“Ništa u zakonu ne sužava tu definiciju na nerođenu djecu koja su fizički ‘in utero'”, naveli su suci, dodavši da isti zakon daje osnovu za tužbu za smrt bilo kojeg maloljetnog djeteta, “bez iznimke ili ograničenja.”