“U samo dva dana pripadnici skupine Fulani ubili su više od 70 kršćana u zajednici Gbeji na području naše lokalne uprave”, kazao je Terumbur Kartyo, predsjednik Vijeća lokalne uprave Ukum u državi Benue, dodajući kako su teroristi Fulani pucali i ozlijedili više od 100 kršćana u selima Udei i Yelewata, protjerivajući pritom tisuće drugih koji su pobjegli spašavajući živote.  Prema riječima stanovnika tog područja do sada je otkriveno oko 36 tijela žrtava koja su prebačena u mrtvačnicu, javlja ICC.

CNA piše kako se radi o katoličkim vjernicima, Naime, predsjedavajući okruga, Kartyo Tyoumbur, izjavio je za CNA kako su gotovo svi vjernici pohađali filijalu rimokatoličke crkve svetog Mihaela. Dodao je kako  je najmanje 35 tijela pronađeno nakon racije te da je  još 36 tijela pronađeno kasnije, u susjednim poljima. Među mrtvima su žene i djeca te dva policajca.

“Teroristi su došli oko šest sati ujutro i počeli neselektivno pucati”, izjavio je za CNA lokalni svećenik, otac Samuel Fila, koji je za vrijeme napada bio izvan sela. U napadu je, kako kaže, sudjelovalo 200 dobro koordiniranih napadača koji su palili kuće i mačetama ubijali vjernike  u bijegu.

Dužnosnici vlade države Benue posjetili su područje nakon napada. Izjavili su pritom kako bi, budući da savezna vlada nije u stanju zaustaviti nasilje, građanima trebalo osigurati snažno oružje da bi se sami branili. “Ostajemo pri zahtjevu da nam federalna vlada osigura dozvolu za nošenje automatskog i drugog sofisticiranog oružja za naše Dragovoljne snage ”, rekao je tajnik državne vlade Anthony Ijohor, koji predstavlja guvernera Benuea Samuela Ortoma. “Sigurnosne agencije imaju mnogo posla, a naši ljudi se moraju braniti”, kazao je Ijohor.

Inače, radikalni Fulani militanti koji pripadaju pretežito nomadskim zajednicama Fulani te nastanjuju uglavnom središnju Nigeriju, stalna su prijetnja tamošnjih kršćanima. Pale njihove domove, usjeve i crkve te ih neumoljivo ubijaju.